Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar (Buitengewoon Ere-President)

Op 23 juli 1883 werd de zangvereniging Mastreechter Staar opgericht, een naam die, vertaald uit het Maastrichts, 'Ster van Maastricht' betekent en verwijst naar de ster in het wapen van Maastricht. Het eerste aansprekende resultaat behaalde de Staar in 1886: de eerste prijs in de eerste afdeling van een Provinciale wedstrijd te Valkenburg.

Vervolgens viel zij in 1894 royaal in de prijzen op een grote internationale zangwedstrijd te Mons (Belgiƫ) en ook in de jaren rond 1900 werden verschillende eerste prijzen behaald.

Op 13 april 1899 verleende Koningin Wilhelmina het predicaat 'Koninklijk' aan de Mastreechter Staar. In 1903 werd zij beschermvrouwe van de zangvereniging. Dit voorbeeld werd na haar gevolgd door Koningin Juliana en Koningin Beatrix. Bij de viering van het 75-jarig bestaan werd de Staar als eerste Nederlandse vereniging door Koningin Juliana onderscheiden met de zilveren Eremedaille voor Kunst en Wetenschappen van de Huisorde van Oranje.
Gouverneur Bovens is benoemd tot Buitenbewoon Ere-president.

Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar geeft momenteel per jaar ongeveer tien avondvullende concerten en daarnaast enkele kortere optredens en opluisteringen. Bij haar uitvoeringen put zij uit een uitgebreid repertoire van klassieke en religieuze werken, volksmelodieƫn, opera's, operettes en musicals.

Meer info: http://www.mastreechterstaar.nl/

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken