Het Gouvernement aan de Maas

Gouvernement vanaf de Maas gezien

Het Limburgs provinciehuis heet Gouvernement aan de Maas. Het provinciehuis ligt in Maastricht, de hoofdstad van Limburg, aan de Maas. Een gedeelte van het gebouw ligt zelfs op een eiland in de Maas. Het is een lang gebouw dat heel mooi in de vallei van de Maas past.

Het Gouvernement aan de Maas, werd gebouwd in de periode maart 1983 tot oktober 1985. Prinses Beatrix, toen Koningin, verrichtte de officiële opening op dinsdag 22 april 1986.

In het gebouw zitten 3.500.000 bakstenen en het is gebouwd op 735 palen!

De wijk van Maastricht waar het Gouvernement aan de Maas staat heet 'Randwyck'. Dat was ooit de naam van een 18de-eeuws bastion, onderdeel van de Maastrichtse vestingwerken. 

In het Gouvernement aan de Maas zijn de vergaderzalen van Provinciale Staten en ook de kantoren van Gedeputeerde Staten. Er werken ongeveer 900 mensen. Mensen die voor de overheid werken noemen we "ambtenaren". Dus ook mensen die voor de gemeente of voor het Rijk werken. Politieagenten zijn ook ambtenaren.

De ambtenaren die voor de Provincie werken hebben heel verschillende soorten werk. Zo zijn er secretaressen, milieu-politie mensen (de Groene Brigade), mensen die zorgen dat de provinciale wegen goed onderhouden worden, mensen die op kantoor plannen schrijven, natuurdeskundigen en nog veel meer.

Ken jij mensen in je familie die ook ambtenaar zijn?

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken