Kunst

De kunstzinnige verfraaiing van het Gouvernement aan de Maas werd grotendeels door Limburgse kunstenaars verzorgd. De kunstcollectie omvat ruim 1300 kunstwerken die voornamelijk de kantoren van de ambtenaren verfraaien. In het Bestuursgedeelte van het Gouvernement aan de Maas bevinden zich de prominente werken uit de collectie.

Appie Drielsma maakte het borstbeeld van Koning Willem Alexander dat in de Statenzaal staat. Arthur Spronken het borstbeeld van Prinses Beatrix, Daan Wildschut het provinciewapen in reliëf bij de bestuursingang, Rien Derks twee naakten-in-brons, Xander Spronken een smeedijzeren boom en Han van Wetering is verantwoordelijk voor de bronzen panelen op de deuren bij de Stateningang op het bestuurseiland.

De waterpartij bij de hoofdingang werd ontworpen door landschapsarchitect Wil Snelder en de wandkleden in het bestuursdeel zijn vervaardigd door de Limburgse kunstenaressen Riet Jager, Wilmy Peters, Tiny Vallen en Rian Wyrsgalla. Dick Elffers ontwierp de geblokte deuren in het verbindingsdeel tussen bestuursingang en Stateningang (de Grote en Kleine Staat). De wandschildering bij de Stateningang is van de hand van de Amsterdamse kunstenares Gerti Bierenbroodspot.

Het Statenrestaurant wordt gesierd door opalines van Joep Nicolaes uit het vlaggeschip van de Holland-Amerika-lijn, de Nieuw Amsterdam. Bij de Gouveneurskamer prijkt een staand horloge gemaakt in Maastricht in de 18e eeuw door Arnold de Neve en een schilderij van Adam Frans van der Meulen "De belegering van de stad Maastricht door Lodewijk XIV". Naast de ingang op het Bestuurseiland begroet het beeld 'De Limburger' van Frans Duckers diegenen die hier het Gouvernement binnen gaan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit onze kunstcollectie. Een overzicht vindt u in de databank. Indien u geïnteresseerd bent in een bezichtiging van de kunstcollectie kunt u contact opnemen met de conservator van het Gouvernement aan de Maas.

In de openbare ruimte van het Gouvernement aan de Maas worden regelmatig exposities gehouden. U bent van harte welkom om deze te bezoeken.

Gouvernement kunst

Zoeken

Uitgelicht

Kunstbank

Databank met kunst in het Gouvernement

Kunstbank

Zoeken