Cultuur

Limburg is een provincie met een grote culturele verscheidenheid. Muziek, theater, musea...Limburg is er vol mee. Tientallen onderling verwante dialecten en het kleinste dorp heeft zijn eigen harmonie- of fanfaregezelschap.Tot het levend cultureel erfgoed van Limburg behoren ook de plaatselijke schutterijen en tal van folkloristische evenementen.

Limburg is rijk aan musea. De Provincie heeft drie provinciale musea: het Bonnefanten Museum in Maastricht, het Limburgs Museum in Venlo en het Continium/Museumplein in Kerkrade.

Bonnefantenmuseum

(Bonnefantenmuseum Maastricht)

In Heerlen vindt men het Thermenmuseum, gebouwd op de resten van een oud Romeins badhuis. Uitgesproken streekmusea bevinden zich in o.a. Weert en Venray. In Horst is het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht' gevestigd. 
Limburg heeft rijke schakering aan culturele en folkloristische evenementen. Intemationale bekendheid hebben o.a. het Wereld Muziek Concours (Kerkrade), de Internationale Folkloristische Parade (Brunssum). de unieke kunst- en antiekbeurs TEFAF (Maastricht) en de Passiespelen (Tegelen).

Veel kerken in Limburg zijn van romaanse of gothische oorsprong en hun bezit aan kerkschatten -beelden, misgewaden, parafemalia- is vaak indrukwekkend. Ook de vele honderden veldkruisen en kapellen zijn kenmerkend voor het Limburgse platteland

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken