Toekomst Europa

In het "Europa zonder grenzen" heeft Limburg een sterke positie opgebouwd. Limburg doet het goed, in Nederland én in Europa. Met.een brede internationale oriëntatie op verschillende gebieden heeft Limburg een voorsprong ten opzichte van andere provincies.

Voor de Limburgse economie en werkgelegenheid is het van toenemend belang dat Limburg voor een groot aantal vestigingen van buitenlandse bedrijven en bedrijven met een internationale markt een toplocatie is gebleken.

Ook op onderwijsgebied put Limburg sterke voordelen uit haar Europese omgeving. Binnen een straal van 25 kilometer om Maastricht liggen vijf universiteiten, waarvan twee in Nederland. De Maastricht University en het Maastricht University Medical Center (Academisch Ziekenhuis) genieten een grensoverschrijdende reputatie vanwege hun specifieke medische opleidingen en medisch-technologische kwaliteiten. De helft van de studenten van Maastricht University komt uit het buitenland. Ook de Jan van Eyck-academie voor beeldende kunsten, het conservatorium en de toneelacademie in Maastricht en de Nationale Vervoersacademie te Venlo zijn toegankelijk voor buitenlandse studenten.

Samenwerking op politiek, bestuurlijk en maatschappelijk gebied ontwikkelt zich in een drietal Euregio's waaraan delen van Limburg participeren, namelijk de Euregio Maas/Rijn, de grensregio Rijn/Maas-Noord en de Euregio Rijn-Waal.  En daarnaast ook het grensoverschrijdend programma Interreg Vlaanderen - Nederland. De Europese uitstraling van Limburg kreeg een extra accent door het Verdrag van Maastricht dat in 1992 in het Gouvernement te Maastricht gesloten en getekend werd. http://www.europecalling.nl   
 

Wanneer de toekomst van Nederland in Europa ligt, dan is Limburg nu al een provincie van Europa.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken