Het Limburgse volkslied

Het Limburgse volkslied was aanvankelijk bedoeld als een romantische ode op de provincie Nederlands-Limburg.
Voor de oorsprong ervan moeten we naar Roermond. Het Limburgse volkslied werd er geschreven door de, in Neeritter geboren, onderwijzer Gerard Krekelberg (1864-1937).

SCAN volkslied 458x251

"Limburg mijn Vaderland" 

Waar in 't bronsgroen eikenhout
't nachtegaaltje zingt;
Over 't malse korenveld
't lied des leeuweriks klinkt;
Waar de hoorn des herders schalt
langs der beekjes boord:

refrein:
Daar is mijn Vaderland
Limburgs dierbaar oord!
Daar is mijn Vaderland
Limburgs dierbaar oord!

Waar de brede stroom der Maas
statig zeewaarts vloeit;
Weeldrig sappig veldgewas
kost'lijk groeit en bloeit;
Bloemengaard en beemd en bos
overheerlijk gloort:

- refrein -

Waar der vaad'ren schone taal
klinkt met held're kracht;
Waar men kloek en fier van aard
vreemde praal veracht;
Eigen zeden, eigen schoon
't hart des volks bekoort:

- refrein -

Waar aan 't oud Oranjehuis
't volk blijft hou en trouw;
Met ons roemrijk Nederland
één in vreugd en rouw;
Trouw aan plicht en trouw aan God
heerst van Zuid tot Noord:


Tekstdichter: Gerard Krekelberg (1864-1937)

Componist: Henri Tijssen (1862-1926)

Ontstaan op 31 januari 1909

 

krmkoorHet Limburgse volkslied was aanvankelijk bedoeld als een romantische ode op de provincie Nederlands-Limburg.
Voor de oorsprong ervan moeten we naar Roermond. Het Limburgse volkslied werd er geschreven door de, in Neeritter geboren, onderwijzer Gerard Krekelberg (1864-1937). Hij schreef de tekst waarschijnlijk op verzoek van Hendrik Tijssen (1862-1926), dirigent van het Roermonds Mannenkoor, die het lied in 1909 voor het eerst uitvoerde. Het bronsgroen eikenhout waarover Gerard Krekelberg dichtte waren de eikenbomen rond het kasteel Borgitter in Kessenich. Dit kasteel ligt op de boord van de Itterbeek op de grens met de dorpskom van het Nederlandse Neeritter. Het dorpsplein in Neeritter (gemeente Leudal) is genoemd naar zijn "beroemde" zoon: het "Krekelbergplein". Zijn geboortehuis staat er nog. Het lied werd spoedig populair, zowel in Nederlands- als in Belgisch-Limburg en geldt tegenwoordig als "volkslied" van beide Limburgen.

Videoclip Limburgs volkslied

In aanloop naar het honderdjarig bestaan van het Limburgs volkslied, heeft de Provincie Limburg in 2008 het volkslied laten vertolken door kinderen uit Nederlands- en Belgisch Limburg. Daarmee reageerde de Provincie op vragen van kinderen die via de kidz pagina op limburg.nl naar geluid en informatie over het Limburgs volkslied zochten. Aan die behoefte kwam de Provincie tegemoet met een vrolijke clip waarin kinderen zingen, musiceren en het woord voeren.
‘Waar in bronsgroen eikenhout’ wordt in deze clip gezongen door het kinderkoor: ‘Zing je te pletter’ uit Midden-Limburg met dirigent Sergio van Zandvoort Vorst, en het 6e leerjaar van de basisschool van het Belgische Opoeteren met meester Raf Mulders. De jeugdharmonie van St.Lucia uit Neeritter - met dirigent Angelique van Grimbergen - verzorgt het instrumentale deel.
Dat de vertolkers uit zowel Nederland als België komen heeft zijn reden: ‘Waar in bronsgroen eikenhout’ is het volkslied van beide Limburgen. Voor de clip is daarom zowel in het Belgische Opoeteren gefilmd, als in de Nederlandse dorpen Neeritter en Stevensweert.

 

 

 

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken