Kapmelding houtopstanden en maatwerkvoorschrift herbeplanting van houtopstanden op andere grond
Voor wie
Als u buiten de door de gemeente aangewezen bebouwingscontour houtkap bomen en/of beplanting (houtopstand) wilt kappen en het gaat om een totale bosoppervlakte van minimaal 1000 m2 of een bomenrij van meer dan 20 bomen bent u verplicht dit te melden bij de Provincie. Bovendien moet u opnieuw beplanten (herplantplicht). Om te bepalen of u zich binnen of buiten de bebouwingscontour houtkap bevindt, kunt u regels op de kaart raadplegen via het Omgevingsloket.
Een houtopstand is een zelfstandige eenheid van bomen, boomvormers, struiken, hakhout of griend. Het (deels) vellen ervan zorgt ervoor dat die verdwijnen of beschadigd raken. Herbeplanten zorgt voor nieuwe houtopstand.
Onder de definitie van de begrippen vellen en herbeplanten wordt het volgende verstaan:
- Vellen: rooien of verrichten van andere handelingen die de dood of ernstige beschadiging van een houtopstand tot gevolg kunnen hebben.
- Herbeplanten: door aanplant, bezaaiing of natuurlijke verjonging of op andere wijze realiseren van een nieuwe houtopstand.
Waarvoor
- Wilt u buiten de bebouwingscontour houtkap bomen en/of beplanting verwijderen die onderdeel zijn van een houtopstand van 1000 m2 (10 are) of meer of als de houtopstand bestaat uit meer dan 20 bomen in rijbeplanting? Dan moet u volgens de Omgevingswet minstens 4 weken voor de kap een melding bij de Provincie doen. Dit geldt dus ook als u bijvoorbeeld 1 are wilt kappen binnen een houtopstand die in totaal minimaal 10 are groot is of als u 1 boom wilt verwijderen uit een rij van minimaal 21 bomen. De grond waarop de gekapte bomen hebben gestaan, moet u herbeplanten. De Provincie kan een kapverbod opleggen voor bijzondere beplantingen.
- In bepaalde gevallen is het mogelijk om te herbeplanten op een andere locatie. De Provincie kan het herbeplanten op andere grond toestaan (dan waar het vellen plaatsvindt) met een maatwerkvoorschrift. Maar dan moet het herbeplanten wel voldoen aan de eisen in de Omgevingsverordening Limburg (paragraaf 9.2.1). Die eisen kunnen betrekking hebben op de kwaliteit en oppervlakte van de grond voor herbeplanting of op de te compenseren natuurwaarden van de gevelde houtopstand.
- Voor het kappen van bomen binnen de bebouwingscontour houtkap dient u contact op te nemen met de gemeente.
Aanvullende voorwaarde zijn opgenomen in de Omgevingsverordening Limburg (paragraaf 9.2.1) en de Beleidsregels houtopstanden Limburg.
De belangrijkste voorwaarden zijn:
- U moet de kapmelding minimaal 4 weken voordat u wilt beginnen indienen.
- Het kan zijn dat er aanvullende regels van de gemeente van toepassing zijn voor het kappen en herbeplanten van bomen of struiken. Informeer hiernaar bij uw gemeente.
- U moet op een bosbouwkundig verantwoorde wijze binnen 3 jaar herbeplanten. Dit doet u in principe op dezelfde grond.
Gelden de rijksregels over vellen? Dan is het verboden om een houtopstand (deels) te vellen zonder eerst een melding te doen.
U kunt uw melding voor het vellen van houtopstanden of het verzoek om een maatwerkvoorschrift herbeplanting van houtopstanden op andere grond digitaal indienen via het Omgevingsloket. Ook kunt u hier eerst een vergunningencheck doen.
Het doen van een melding moet uiterlijk 4 weken én niet eerder dan 1 jaar vóór het vellen gebeuren (artikel 11.126 Besluit activiteiten leefomgeving). De melding moet minstens bevatten:
- handtekening
- aanduiding van de activiteit
- naam en adres van degene die de activiteit verricht
- adres, kadastrale aanduiding of coördinaten van de locatie waar de activiteit plaatsvindt
- dagtekening
Gaat iemand anders dan de eerdere melder de activiteit verrichten? Dan moeten gegevens die daardoor wijzigen ook aan de Provincie worden verstrekt. Bijvoorbeeld een bedrijf dat wisselt van eigenaar, maar wel onder dezelfde bedrijfsnaam en hetzelfde adres doorgaat. De gewijzigde gegevens moeten uiterlijk 4 weken voor het wijzigen naar de Provincie.
Als naam, adres, kadastrale aanduiding of coördinaten wijzigen (maar degene die de activiteit verricht blijft wel dezelfde), dan moet die wijziging ook aan de Provincie worden gemeld. Dat moet gebeuren vóórdat de wijziging plaatsvindt (artikel 11.122 Besluit activiteiten leefomgeving).
De communicatie na het indienen van uw aanvraag/melding verloopt via jeleefomgeving.nl
Wat is jeleefomgeving.nl?
Jeleefomgeving.nl is een beveiligde omgeving waar alle berichten over uw melding, vergunningsaanvraag of toezichtzaak te vinden zijn. Hiermee kunnen overheden veilig berichten uitwisselen met burgers en bedrijven. Berichten versturen met jeleefomgeving.nl is veiliger en duurzamer. Er hoeven minder stukken per post of e-mail verzonden te worden. Alle berichten over uw melding of vergunningsaanvraag staan bij elkaar.
Hoe werkt het?
Verwacht u een bericht van de Provincie Limburg over een melding of vergunningsaanvraag? U krijgt een e-mail van [email protected] als er een nieuw bericht voor u klaarstaat in de berichtenbox van jeleefomgeving.nl.
- U ontvangt een e-mail van [email protected] met daarin de melding dat er een bericht voor u klaar staat.
- Klik op de button in de e-mail.
- Log vervolgens in met het e-mailadres waarop u de melding kreeg.
- Er wordt automatisch een code gestuurd naar uw e-mailadres.
- Deze code vult u in op jeleefomgeving.nl
- U heeft nu toegang tot uw berichtenbox, hier kunt u uw berichten lezen.
Voor het behandelen van een verzoek om een maatwerkvoorschrift herbeplanting van houtopstanden op andere grond geldt in principe 8 weken (reguliere procedure) met de mogelijkheid om de beslistermijn te verlengen met 6 weken.
Voor het in behandeling nemen van een verzoek om een maatwerkvoorschrift herbeplanting van houtopstanden op andere grond zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2024 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2024.
Aanvragen
U dient uw aanvraag in via het Omgevingsloket.