Limburgse debattalenten gaan de strijd met elkaar aan op weg naar het Lagerhuis

Het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gaat voor de negentiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland! Dit jaar strijden meer dan tweehonderd middelbare scholen uit ons hele land om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Limburg is de voorronde op donderdag 23 februari 2017 vanaf 10.15 uur. De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. In Limburg wordt onder andere stilgestaan bij het 25 jarige Verdrag van Maastricht en gedebatteerd over het belang van de samenwerking met omliggende grenslanden. De opening en jurering van de finale wordt gedaan door gedeputeerde Marleen van Rijsbergen.

De deelnemende Limburgse scholen

  • Blariacumcollege           Venlo
  • College Den Hulster      Venlo
  • Dendron College           Horst
  • Het College                   Weert
  • Lyceum Schondeln       Roermond
  • Raayland College         Venray
  • SG Sint Ursula              Horn
  • Sophianum                    Gulpen
  • Stella Maris College      Meerssen
  • Valuascollege               Venlo

Opzet competitie
Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder 360-gradendebatten en één-op-ééndebatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Limburg, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

Europa
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht gesloten werd; een zeer belangrijk moment in de Europese geschiedenis. De provincie heeft om dat te gedenken een groot programma opgezet: Europe Calling. In deze tijden van de Brexit en het vluchtelingenprobleem lijkt Europa zwakker te worden. Limburg is trots op de Europese connectie maar desondanks komt grensoverschrijdend werken moeizaam van de grond. Menig grensoverschrijdend project sterft na aanvankelijk enthousiasme een stille dood. Nieuwe pogingen zijn er ook met de hulpdiensten. Blijven Limburgers toch meer gericht op Nederland dan op de omliggende grenslanden? Eén van de stelling op 23 februari zal daarom luiden: Limburg moet samenwerking met de omliggende grenslanden absolute topprioriteit maken

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken