Provinciale Erepenning voor beeldend kunstenaar Marijke Stultiens

Gouverneur drs. Theo Bovens reikte op 16 maart 2017 de Provinciale Erepenning uit aan Marijke Stultiens-Thunnissen. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de expositie van haar werk in de centrale hal van het Gouvernement te Maastricht.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten deze erepenning aan Marijke Stultiens toe te kennen uit waardering voor haar veelzijdige inzet als beeldend kunstenaar en haar voorbeeldrol voor de emancipatie van professionele kunstenaars in Limburg.

Marijke Stultiens behoort tot de generatie kunstenaars die kort na de oorlog hun opleiding genoten aan de kunstacademie in Maastricht. Zij trouwde in 1954 met beeldhouwer Rob Stultiens. Ook na haar huwelijk zette zij eigenstandig haar carrière voort, wat in die tijd niet vanzelfsprekend was.

Zij maakte in de jaren 1960-1970 textiele objecten waarmee zij ruimtelijke vormen verkent. Hiermee verwierf zij internationale faam. Na deze periode keert zij terug naar de schilderkunst en het maken van kleurrijke beschilderde papier objecten, vaker in combinatie met poëzie.

Zij exposeerde in heel Nederland en in diverse Europese steden. Haar werk is in vele Nederlandse en internationale collecties te vinden.

Gedurende haar leven zette Marijke Stultiens zich in voor de emancipatie van kunstenaars als professionele beroepsgroep. Zij schuwde daarbij het conflict niet. Haar protest tegen Trajecta in 1981 is daar een voorbeeld van. Zij was in 1983 een van de oprichters van het legendarische kunstenaarsinitiatief ‘Het Bassin’ in Maastricht. Bovendien was zij sterk betrokken bij het kunstenaarscollectief dat tijdens de oorlog en de periode erna ontstond in Kasteel Oost te Eijsden.

Marijke Stultiens wordt getypeerd als een van de ‘grandes dames’ uit de Nederlandse kunstwereld, de geestelijk moeder,  ‘la grande dame’ van de Limburgse kunst. Ondanks haar respectabele leeftijd van bijna 90 jaar bruist ze nog steeds van creativiteit en vitaliteit, steeds op zoek naar nieuwe artistieke wegen.

De overzichtstentoonstelling van haar werk vindt op twee locaties plaats, naast het Gouvernement eveneens in het Theater aan het Vrijthof.

Uitreiking erepenning

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken