Winnaars eerste ronde prijsvraag Who Cares bekend

Jury kiest breed palet aan oplossingen

Staatssecretaris Van Rijn heeft afgelopen maandag, 8 mei 2017, de winnaars bekend gemaakt van de eerste ronde van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, selecteerde vijf teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Deze twintig multidisciplinaire teams, die onder andere bestaan uit ontwerpers en zorgprofessionals, krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken. De winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

"Wat een vindingrijke initiatieven en wat goed dat op deze manier de denkkracht en creativiteit van de lokale gemeenschappen gemobiliseerd wordt! Ik wens de vijf genomineerden heel veel succes toe bij het verder uitwerken van hun idee en ben erg benieuwd naar de resultaten," : Daan Prevoo gedeputeerde Energie, Duurzaamheid en Wonen.

De winnaars van de eerste ronde voor Sittard Geleen zijn:

  • Geleen, lokaal voor iedereen! Paul Verhorst, ARCHES architecten
  • De wijk als (t)huis!, Helene Houben, Houben Architectuur
  • Ikigai: Ruimte maken en gezondheid bouwen, Nicole Maurer, Maurer United Architects
  • Mark_Us Familiehuis, Monique Biloro, Mark_Us Familiehuis
  • Een meesterlijke community, samen wonen en werken, Sheila Oroschin, The Masters

“Ik ben erg blij met de prijsvraag Who Cares”, zegt wethouder Ruud Guyt (gemeente Sittard-Geleen). “Mooi dat zoveel mensen kansen zien om mee te ‘bouwen’ aan een wijk waar het nu en straks fijn wonen is, waar het comfortabel leven en goed oud worden is.”

Grote variatie aan oplossingsrichtingen
De prijsvraag WHO CARES gaat uit van de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Maar liefst 174 teams hebben hun ideeën ingezonden. Juryvoorzitter Floris Alkemade: “De winnende ideeën van de eerste ronde tonen op heel verschillende manieren hoe ontwerpkracht een essentiële rol kan vervullen bij fundamentele en urgente maatschappelijke vragen. Juist omdat er multidisciplinaire teams gevormd zijn van ontwerpers én mensen uit de zorg komen er verrassende en vernieuwende ideeën naar boven.”

Oproep om te investeren
De initiatiefnemers van de prijsvraag doen vandaag ook een oproep aan de politiek. De intentie is  fors extra te investeren in de ouderenzorg. Daarbij moet ook geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning in de wijken. Mensen worden immers steeds ouder en willen en kunnen langer thuis wonen. Daarom is nu het moment om wijken toekomstbestendig te maken.

Initiatief
Prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg.

Voor uitgebreide informatie: www.prijsvraagwhocares.nl. Voor vragen neem contact op met het projectteam via info@prijsvraagwhocares.nl

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken