Monumenten

Met 5339 officiële rijksmonumenten en bijna even zoveel gemeentelijke monumenten mag Limburg zich met recht een monumentrijke provincie noemen. Een rijk bezit.
Het monumentale erfgoed is daarnaast een bron van kennis over het verleden en het inspireert ons bij nieuwe ontwerpopgaven. De monumenten staan niet los van de boeiende achterliggende verhalen. Het monumentaal erfgoed zegt iets over identiteit, over wie we zijn, waar we vandaan komen en wat wij willen koesteren voor volgende generaties.

  • Monumentenbeleid

    04 oktober 2017

    Onze Limburgse samenleving heeft een rijke culturele historie. De Provincie ziet het in stand houden en beschermen van het Limburgs erfgoed dan ook als een van haar belangrijkste opgaven. Monumenten hebben een positieve invloed op de aantrekkingskracht van een stad of dorp. Daarnaast is een van de kenmerken van monumenten dat de gemeenschap ze zo waardevol vindt dat ze voor langere tijd behouden moeten blijven. Een duurzame functie voor de toekomst is dan ook van belang.

  • Cultuurhistorische Waardenkaart

    08 september 2017

    De Cultuur Historische Waardenkaart Limburg geeft een inventarisatie weer van de archeologie, de bouwhistorische bouwkunst en de historische geografie in onze provincie.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken