Randweg Abdissenbosch

De huidige kernen van Ubach over Worms in Landgraaf en Scherpenseel in Übach-Palenberg worden al vele jaren belast met doorgaand verkeer – waaronder vele zware vrachtwagens. Vooral voor de bewoners van de Grensstraat, Kantstraat en Nieuwenhagerheidestraat. Een oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn een nieuwe weg tussen de B56 nabij Geilenkirchen en de N281 Buitenring Parkstad Limburg.

Al geruime tijd (sinds 2010) is op bestuurlijk niveau Provincie Limburg, gemeente Landgraaf en gemeente Übach-Palenberg (Duitsland) een lobby gestart,beginnende bij  Nordrhein-Westfalen om een nieuwe verbinding (de B221) zoals hierboven beschreven gerealiseerd te krijgen.

De aanleg van de B221 zal een belangrijke ontlasting en noodzakelijke verbetering zijn van de leefbaarheid en verkeersveiligheid aan beide zijden van het onderliggende wegennet van zowel Scherpenzeel / Übach-Palenberg (Duitsland) als ook in Landgraaf (Nederland). Bij de realisatie van de B221 in Duitsland tot aan de landsgrens bij Landgraaf (Abdissenbosch) kan vanaf deze landsgrens de zogenaamde Randweg Abdissenbosch worden aangelegd tussen de landsgrens en de N281 Buitenring Parkstad op de grens van Abdissenbosch en Nieuwenhagen. Hierdoor worden aan Nederlandse zijde met name de Grensstraat, Hoogstraat, Europaweg-Noord en Reeweg in Landgraaf ontlast.

Bundesverkehrswegeplan 2030 (BVWP2030) en Ausbaugesetz Fernstraßen
In de eerste helft van 2016 is de B221, de aansluiting van de Randweg op Duits grondgebied, opgenomen in het concept Bundesverkehrswegeplan 2030 (BVWP2030). Op 3 augustus 2016 is dit beleidsplan door het Duitse kabinet definitief vastgesteld. De B221 Ortsumgehung Scherpenseel stond daarin met hoge prioriteit opgenomen in de categorie “Vordringlicher Bedarf”. Op basis van dit BVWP2030 heeft de Duitse Bundestag het "Ausbaugesetz Fernstraßen" opgesteld. Dit is een wet die bepaalt welke projecten daadwerkelijk uitgevoerd worden. Ook hierin staat de B221 OU Scherpenseel met hoge prioriteit als "Vordringlicher Bedarf" opgenomen. Onlangs is deze wet vastgesteld en de realisering van de B221 OU Scherpenseel een feit.

Zie ook https://www.facebook.com/RandwegAbdissenbosch/

 

Downloads

Zoeken

Uitgelicht

Projectarchief

Hier vindt u diverse informatie zoals presentaties, verslagen van bijeenkomsten, publicaties en onderzoeksrapporten.

Zoeken