Koninklijke onderscheidingen

De advisering over voorstellen voor een koninklijke onderscheiding, een predicaat en de koninklijke erepenning behoort tot de Rijkstaken van de commissaris van de Koning.

 • Koninklijke onderscheiding

  05 november 2015

  Een koninklijke onderscheiding, in de volksmond ook wel lintje genoemd, is een blijk van waardering voor personen die zich bijzonder verdienstelijk maken voor de samenleving. Dat kunnen mensen zijn die zich vele jaren als vrijwilliger inzetten voor een vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie. Maar ook mensen die binnen hun werkomgeving bijzondere prestaties leveren kunnen voor een lintje in aanmerking komen.

 • Predicaat Koninklijk en Predicaat Hofleverancier

  10 augustus 2016
 • Koninklijke Erepenning

  05 november 2015

  Verenigingen die minimaal 50 jaar bestaan (of een veelvoud van 25 daarboven) kunnen een aanvraag indienen voor toekenning van de Koninklijke Erepenning. De jubilerende vereniging kan zelf een verzoek daartoe indienen bij de burgemeester van de vestigingsplaats van de vereniging. De burgemeester stuurt het voorstel in aan de commissaris van de Koning. Deze wint advies in bij de eventuele koepelorganisatie en adviseert de Koning over de aanvraag.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken