Jongeren bereiken via de juiste kanalen
“Jongeren zijn lastig te bereiken voor financiële hulp,” legt Roel uit. “Als je vraagt of ze geldproblemen hebben, zeggen ze vaak ‘nee’, maar ondertussen missen ze misschien elke maand 200 euro. Schaamte en trots spelen een grote rol.” Om die reden zet Roel zich in voor meer zichtbaarheid. "Ik vertel mijn verhaal op scholen omdat het helpt als ze echte verhalen horen van mensen die vergelijkbare problemen hebben overwonnen ."
Hulp vragen is geen zwakte, maar een stap vooruit
Helpen bij financiële zelfstandigheid
Marc begon zijn loopbaan in de financiële wereld en werkte vele jaren in de logistiek. In 2015 stapte hij over naar het onderwijs, waar hij nog steeds fulltime werkzaam is als docent. Toch miste hij iets: een manier om mensen te helpen die het dringend nodig hebben. Toen hij een advertentie zag van Humanitas om als vrijwilliger voor het project Get a Grip aan de slag te gaan, aarzelde hij geen moment. Marc: "Het idee om jongeren te helpen met iets essentieels als hun financiën sprak me meteen aan . Na een paar cursussen voelde ik me goed voorbereid en kon ik aan de slag."
Naast zijn werk bij Get a Grip, dat jongeren helpt, ondersteunt hij ook het programma Thuisadministratie, dat zich richt op ouderen. Hoewel de doelgroepen verschillen merkt hij dat de problemen vaak verrassend veel op elkaar lijken. Marc: "Eerst begin ik met het in kaart brengen van de financiële situatie van de deelnemer. Dat begint simpelweg met brieven en rekeningen sorteren. Vervolgens stellen we samen een budgetplan op waarbij we kijken naar inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Met respect voor het tempo en de hulpvraag van de deelnemer, proberen we de financiën weer op orde te krijgen."
Van hulpvrager naar hulpgever
Zijn eerste deelnemer was Roel, die via de WMO bij Humanitas terechtkwam. Roel kampte met geldzorgen en had moeite om overzicht te houden, zeker nadat hij een woning kreeg aangeboden. "Ik twijfelde of ik dat financieel wel kon dragen.” zegt Roel. Tijdens een intakegesprek werd hij gekoppeld aan Marc. Roel: "Vanaf dag één voelde het alsof ik zelf de touwtjes in handen had. Marc gaf me opties en adviezen, maar nooit op een belerende manier. Dat gaf me vertrouwen. " Roel kreeg na een half jaar zijn financiën al goed op orde en wist zijn woning te behouden. "Ik leerde bewuster keuzes maken en werk nu met spaarpotjes voor grotere uitgaven, zoals de APK van mijn auto. Dat geeft me rust." zegt Roel met een glimlach. Inmiddels geeft hij zelf voorlichting op middelbare scholen over geldzaken. Roel: "Jongeren bewust maken van het belang van financiële keuzes is mijn manier om iets terug te geven."
Niet iedereen krijgt dezelfde basis mee
Hoe diverse achtergronden financiële keuzes beïnvloeden
Marc: “Het mooiste moment is wanneer iemand bewust en zelfstandig keuzes durft te maken. Dat geeft mij ook energie.” Hij kijkt terug op hoe Roel, door structuur en inzicht, zijn financiële situatie onder controle kreeg. Marc: "Het proces gaf hem het inzicht dat hij al veel zelf kon. Dat bewustzijn was essentieel." Wanneer hem gevraagd wordt of dit vrijwilligerswerk zijn kijk op het leven heeft veranderd, antwoordt Marc: “Ja, ik ben me veel bewuster geworden van hoe divers de achtergronden van mensen zijn. Je ziet hoeveel impact iemands thuissituatie, opleiding en de al dan niet beschikbare kansen kunnen hebben op hun financiële situatie. Niet iedereen krijgt dezelfde basis mee, maar met de juiste hulp kunnen mensen vaardigheden leren om beter met geld om te gaan."
Preventie
Marc pleit voor meer aandacht voor preventie. Marc: “Bij loonbeslag zou er direct een koppeling naar hulporganisaties moeten zijn. Nu komen mensen vaak te laat in beeld. De overheid kan hierin een rol spelen: instanties zoals de Belastingdienst weten waar schulden zitten en kunnen vroegtijdig doorverwijzen. Herinneringsboetes verergeren het probleem vaak alleen maar.”
Vrijwilligers maken het verschil
De maatschappelijke betekenis van vrijwilligerswerk kan niet genoeg benadrukt worden. De boodschap van Marc en Roel is helder: hulp vragen is geen zwakte, maar een stap vooruit. En voor wie twijfelt om vrijwilliger te worden? "Doe het!" zegt Marc. "Je verandert niet alleen een leven, maar je groeit er zelf ook van."
Meer weten over Get a Grip? Kijk op gripopjemoney.nl.