Er wordt hard gewerkt in de kloostertuin van Griendtsveen

27 juni 2024

De sterk verwilderde kloostertuin in Griendtsveen wordt in ere hersteld, mede met financiële hulp van de Provincie Limburg. Vrijwilligers van de werkgroep steken de handen flink uit de mouwen. De contouren van de groenten- en kruidenvakken van de schooltuinen zijn al zichtbaar. De tuin wordt verder ingericht met een pluktuin voor bloemen, fruitbomen, een werkschuur en een zitje met zicht op naastgelegen natuurgebied De Peel. De grot met beelden van de H. Maagd Maria en de H. Bernadette wordt opgeknapt. De kloostertuin wordt geopend voor publiek.

In het najaar worden de fruitbomen en struiken geplant. Aan het einde van het jaar is een groot deel van de tuin ingericht. De werkschuur en een plantenkas staan voor volgend jaar op de planning.

Door en voor de dorpsgemeenschap

Het doel van de werkgroep is om de kloostertuin in ere te herstellen en vervolgens te gaan beheren; een kloostertuin door en voor de dorpsgemeenschap. Bij de werkgroep Kloostertuin zijn naast de Dorpsvereniging Griendtsveen de Stichting het Klooster, de parochie en basisschool de Driehoek betrokken. Enthousiaste dorpsbewoners en de architect van het herbestemmingsplan voor het klooster helpen mee.

Behoud van erfgoed met een sociale functie

Het kloostergebouw wordt op dit moment verbouwd tot appartementen. De tuin maakt deel uit van de geschiedenis van het klooster. Naast het in ere houden van een historisch belangrijke plek voor het dorp heeft het behoud en beheer van de kloostertuin ook een belangrijke sociale functie. Het is een plek waar:

  • dorpsbewoners elkaar op een mooie, rustige plek kunnen ontmoeten;
  • dorpsbewoners samen de handen uit de mouwen steken om een waardevol bezit in stand te houden en zodoende een steentje bijdragen aan de gemeenschap;
  • kinderen van de nabijgelegen basisschool in de school-/moestuin kunnen ervaren hoe voedsel groeit;
  • een stukje geschiedenis ervaren kan worden;
  • bezoekers kunnen genieten van het mooie en waardevolle dat de natuur biedt in de vorm van kruiden, bloemen, dieren, groenten en vruchten.