Internationale interesse en IENE-publieksprijs voor poster Ecombiduct bij Nieuwstadt

23 oktober 2024

Tijdens de IENE Conferentie 2024 in Praag heeft een poster van het ecombiduct bij Nieuwstadt een publieksprijs gewonnen. De award met een bijbehorend glazen sculptuur in de vorm van een ecoduct werd door het Tsjechische Departement van Natuur- en Landschapsbescherming uitgereikt.

Wat is een ecombiduct?

Een ecombiduct is een regulier ecoduct dat gecombineerd (vandaar de naam) wordt met een faunatunnel - hier een dassentunnel - in het gronddek. Bijzonder aan het ecombiduct in Nieuwstadt is bovendien dat het maar een breedte heeft van drie meter. Het is kleiner en goedkoper dan een regulier ecoduct. Zo kan met een kleiner budget tóch een waardevolle bijdrage worden geleverd aan het beschermen van wilde dieren én aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Limburg. Uit recente monitoring blijkt dat dassen, vossen, egels en hermelijnen er goed gebruik van maken om veilig de weg over te steken. Boven verwachting maken zelfs reeën gebruik van deze smalle faunapassage.

Bescherming voor wilde dieren én voor weggebruikers in Limburg

IENE (Infrastructure & Ecology Network Europe) is een wereldwijd netwerk dat kennisdeling bevordert voor veilige, duurzame en biodiversiteitsvriendelijke pan-Europese transportinfrastructuur. Bezoekers van de conferentie kozen voor het ecombiduct vanwege het bijzondere resultaat dat is bereikt met deze faunaverbinding in combinatie met de duidelijke en overzichtelijke weergave op de poster. De poster over het ecombiduct, in opdracht van de Provincie Limburg gemaakt door Jeroen Mos, liet zien waar het bouwwerk uit bestaat, hoe het tot stand gekomen is en welke dieren er gebruik van maken. Diverse organisaties hebben intussen al gedetailleerde informatie waaronder bouwtekeningen opgevraagd bij de Provincie.

Geen vervanger van bestaande faunapassages

Het ecombiduct kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande faunapassages, maar is geen volwaardige vervanger van ecoducten. Een gebruikelijk ecoduct is namelijk grofweg vijf tot zelfs twintig keer zo breed, waardoor er bijvoorbeeld ook bomen op geplaatst en poelen op aangelegd kunnen worden. Daardoor kunnen van een regulier ecoduct nóg meer diersoorten gebruik maken.