Provincie Limburg start een pilot voor het Soortenmanagementplan

19 september 2024

Provincie Limburg start met een pilot voor het SMP. Met een innovatieve onderzoeksmethode kunnen meer en betere data verzameld worden. Hiervoor zijn minder ecologen nodig en dat is gunstig gezien het tekort aan deze deskundigen op dit moment. Gemeente Roerdalen neemt deel aan de pilot en bijt de spits af in het komende veldseizoen vanaf april 2025.

Wat is een SMP?

Met een soortenmanagementplan (SMP) maakt een gemeente een biodiversiteitsplan op basis van uitgebreid ecologisch onderzoek. Zo’n plan voorziet niet alleen in de wettelijke bescherming van kwetsbare dieren, maar biedt ook een aanvulling op de al genomen maatregelen voor de duurzame bescherming van populaties. Hiermee kan een gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning aanvragen bij de Provincie. Bron: Rijksoverheid.

Wanneer is een SMP nodig?

Een SMP is nodig wanneer gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars of particulieren gaan bouwen, verbouwen of verduurzamen in de gebouwde omgeving. In de Omgevingswet staat dat het vernietigen, doden en verwonden van beschermde dieren- en plantensoorten en het wegnemen van hun verblijfplaatsen niet is toegestaan. Het is een beleidsplan om de bescherming van de natuur te borgen in ruimtelijke ontwikkelingen.

In de gebouwde omgeving leven vaak één of meerdere beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Gierzwaluwen en huismussen wonen vaak onder dakpannen of de dakgoot. Vleermuizen nestelen zich vaak in een spouwmuur. De gierzwaluw kan ook in de spouw zitten als er een vlak gedeelte is om de eieren op te leggen. Iemand die gaat verbouwen of verduurzamen moet hier rekening mee houden.

Daarvoor is eerst ecologisch onderzoek nodig, zodat vastgesteld kan worden of er beschermde dieren zijn. Vervolgens moeten maatregelen worden genomen om het doden of verwonden van de aanwezige beschermde soorten te voorkomen. Zijn er beschermde soorten aanwezig? Dan is een omgevingsvergunning nodig.

Het voordeel van een Soortenmanagementplan

Het ecologisch onderzoek, de maatregelen en de omgevingsvergunning kunnen per project uitgevoerd en aangevraagd worden. Maar een gemeente kan ook in één keer voor de gehele gemeente een ecologisch onderzoek doen en maatregelen nemen op gebiedsniveau in de vorm van een Soortenmanagementplan. Het opstellen van dit plan duurt ongeveer een à twee jaar. Het SMP wordt ingediend bij de Provincie. Op basis van het SMP kan de Provincie een gebiedsgerichte omgevingsvergunning voor tien jaar aan de gemeente verlenen. Alle initiatiefnemers binnen de gemeenten kunnen gebruik maken van de vergunning.

Pre-Soortenmanagementplan

Tijdens de looptijd van het ecologische onderzoek voor een SMP kunnen gemeenten gebruik maken van een pre-SMP met een daarbij gebiedsgerichte omgevingsvergunning voor twee jaar, om de woningverduurzaming al enigszins op gang te brengen.

Meer informatie

Stuur een mail naar [email protected] wanneer u meer informatie wenst of wanneer u vragen heeft over het Soortenmanagementplan (SMP) of het pre-SMP.