Waarom halen we in Zuid-Limburg gras weg om er weer ander gras te laten groeien?

28 november 2024

Natuurlijke graslanden, zoals kalkgraslanden, worden door fosfaat en stikstof te voedselrijk. Planten die er voorkomen, houden juist van arme grond. Ze verdwijnen daardoor uit ons landschap. En daarmee ook dieren die van nature in Limburg thuishoren. Dat willen we voorkomen.

Daarom halen we het teveel aan voedingstoffen weg. Dat noemen we verschralen. Dit kan door het gras te maaien en op te ruimen, of door begrazing door bijvoorbeeld schapen. Deze manieren van verschralen duren lang. Een andere manier van verschralen is het afgraven van de bovenlaag met teveel voedingstoffen. Hiermee kunnen we in bijzondere situaties natuur die uniek is voor Limburg op korte termijn herstellen. Dit gebeurt meestal met een graafmachine en dit noemen we plaggen. Het afgraven maakt de bodem direct armer en de Limburgse natuur rijker.

De natuur krijgt hiermee de kans om zich te herstellen. Planten en dieren die in Limburg thuishoren, komen weer terug. Zo komen er weer meer verschillende soorten planten en dieren. Dat is goed voor de biodiversiteit. En daar profiteren we in Limburg allemaal van. Biodiversiteit is belangrijk voor het bestuiven van gewassen voor ons eten. Het draagt bij aan schone lucht en schoon water. En het zorgt voor een gezonde en fijne leefomgeving voor planten, dieren en voor ons.

De komende tijd werken we op verschillende plekken in Limburg aan natuurherstel via plaggen, zoals in Eys, Schin op Geul, Noorbeek, Velden, Banholt, Bergenhuizen, Mechelen, Hulsberg en Gulpen. Op de foto kunt u zien dat het herstellen van onze natuur soms best een uitdaging kan zijn.


Zie ook

Grasland vol met bloemen en planten voor insecten

Hier werken we naartoe: Natuurlijke graslanden met veel bloemen die insecten zoals dagvlinders, kevers en sprinkhanen aantrekken. Spinnen, kleine zoogdieren en reptielen vinden daardoor op hun beurt er hun voedsel (foto: Natuurmonumenten).

Plaggen in actie: Graafmachine bovenop de Doalkesberg in Walem (foto: Maarten Middelveld, Kragten).