Zwartwildraster doet meer dan zijn werk

19 september 2024

De zwartwildrasters die een agrariër in Midden-Limburg rond zijn landbouwpercelen heeft geplaatst, doen goed werk. Sinds de rasters er staan, wordt er geen schade meer aangebracht door wilde zwijnen aan de maispercelen en het grasland.

Bewust gekozen voor een elektrisch draadraster

Het elektrisch draadraster was een bewuste keuze, omdat dit het beste in het betreffende landschap past. Ook kunnen kleine wilde dieren, zoals hazen en konijnen, probleemloos onder dit type raster doorkruipen.

Houd rekening met het onderhoud

Het nadeel van een raster is het onderhoud. Het kost veel tijd om de onderste draden met een bosmaaier gras of kruiden vrij te houden. Met een palenmaaier wordt nu tussen de palen onder de draad gemaaid. Een kleine arm klepel maaier om lang gras dat omvalt of waait weg te maaien staat nog op het verlanglijstje. Het komt voor dat wandelaars met loslopende honden niet in de gaten hebben dat er stroom op het hek staat, ondanks de bordjes die erop hangen.

Voorkomen van schade is beter én makkelijker

Het advies van deze agrariër is: “Voorkom schade aan je grasland of oogst en plaats een raster of andere preventieve maatregelen. Wij hoorden destijds via de LLTB over de subsidieregeling van de Provincie Limburg. Het plaatsen van de rasters en daarmee het voorkomen van schade is een stuk makkelijker dan het constateren van schade en het indienen van een tegemoetkoming voor schade.”

Aanvullende tip van een boer die een wolvenraster heeft geplaatst: vraag een aantal offertes aan. De prijzen kunnen per aanbieder verschillen.


Zie ook

Kijk hier voor meer informatie en voor het aanvragen van de subsidie Preventie Faunaschade

Voorbeeld van een zwartwildraster