N595 – Wittemer Allee: Informatie- en participatie bijeenkomsten september 2024

26 september 2024

Op 17 en 19 september 2024 hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden over de reconstructie van de N595 - Wittemer Allee.

Informatiebijeenkomst natuurcompensatie

Op dinsdag 17 september is het projectteam van de Provincie Limburg om tafel gegaan met een aantal bewoners van Gulpen om te sparren over de (natuur)inrichting van een nabijgelegen perceel. Het aanbrengen van natuurlijke elementen op dit perceel vindt plaats ter compensatie van het project N595 Wittemer Allee. Bewoners hebben zelf kunnen schuiven met (plaatjes van) bomen, heggen en ander groen om zo tot een breed gedragen inrichting van het perceel te komen ten behoeve van de te realiseren natuurcompensatie. Aan het eind van de avond lag er, ondanks de verschillende belangen van de bewoners, een breed gedragen inrichtingsplan. Het projectteam van de Provincie werkt dit uit tot een concreet plan en zal dit aan de betrokkenen terugkoppelen.

Inloopavond nieuw ontwerp

Donderdag 19 september stond de inloopavond over het nieuwe, uitgewerkte (voorlopige) ontwerp op de kalender. In de bibliotheek van Klooster Wittem waren ruim 60 geïnteresseerden aanwezig. Tijdens deze avond werden de aanwezigen geïnformeerd over wat er tot nu toe gedaan is, waar we nu staan in het proces en wat de vervolgstappen zijn. Er werd afgetrapt met een presentatie, waarna aanwezigen zich bij diverse stands verder konden laten informeren over het uitgewerkte ontwerp en de landschappelijke inpassing daarvan.  Ook werd er een terugkoppeling gegeven over de eerder opgehaalde wensen uit de omgeving en op welke wijze deze in het ontwerp zijn geïntegreerd, of waarom bepaalde wensen juist niet zijn meegenomen in de uitwerking van het ontwerp. Daarnaast zijn de aanwezigen geïnformeerd over wat BLVC (bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie) betekent, en zijn zij gevraagd alvast na te denken over de wijze waarop het projectteam hier tijdens de uitvoering rekening mee dient te houden.

De getoonde presentatie en de overzichtstekening zijn terug te vinden op de website N595 Wittemer Allee - Provincie Limburg. Wilt u de tekeningen liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Vooruitzicht

Inmiddels is bekend dat er beroep bij de Raad van State is aangetekend op het recent door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Gelet op de drukte bij de Raad van State momenteel, is het moeilijk te voorspellen wanneer het beroep uiteindelijk wordt behandeld. Het is echter zeker dat de beroepsprocedure gevolgen heeft voor de planning van het project en de start van de uitvoering. Het projectteam heeft echter alle vertrouwen in een goede afloop. De uitgangspunten en gemaakte keuzes zijn immers gebaseerd op gedegen (voor)onderzoek en goed onderbouwd. De komende periode gaan we dan ook verder met de voorbereidingen van het project. De daadwerkelijke start van de uitvoering zal nader worden bepaald, op basis van de voortgang van de beroepsprocedure.