De Maas vormt over zo’n 45 kilometer de grens tussen Vlaanderen en Nederland, van Smeermaas tot Stevensweert. Deze grens volgt de zogenoemde thalweg, de lijn die de diepste punten van de rivier verbindt. Ingrepen aan de ene kant van de rivier hebben effect aan de andere kant en vice versa. Reden genoeg om in 2004 de samenwerking aan te gaan in de VNBM, vooral met het oog op hoogwaterveiligheid en met aandacht voor natuurontwikkeling en andere ruimtelijke ontwikkelingen.
Samenwerking
Aan beide kanten van de gemeenschappelijke Maas zijn projecten uitgevoerd die bijdragen aan een betere hoogwaterveiligheid. Ook de natuurontwikkeling kreeg hierdoor een enorme boost. Naast deze zichtbare initiatieven wordt ook op andere gebieden samengewerkt.
Toekomst
Tijdens de bijeenkomst werd ook naar de toekomst gekeken. Zo brengen nieuwe klimaatscenario’s uitdagingen met zich mee. In de toekomst moeten we rekening houden met meer en intensere neerslag, maar even goed met lange droogteperiodes. Mogelijke effecten zijn hogere stroomsnelheden, meer erosie van de bedding en daling van grondwaterstanden.
Goede afspraken en nauwe samenwerking tussen rivierbeheerders, terreinbeheerders en overheden blijven belangrijk om ook in de toekomst de hoogwaterveiligheid te kunnen waarborgen zonder te veel in te grijpen in de natuurlijke processen in en langs de rivier.