Drie projecten ter inzage: Geulgebied, Arcen en Zuidelijk Maasdal

28 november 2024

Drie projectplannen voor waterveiligheid zijn in voorbereiding. Voor het Geulgebied kunnen bewoners tot 2 januari meedenken over oplossingen. De plannen voor Arcen liggen momenteel ter inzage. Voor het Zuidelijk Maasdal zijn de antwoorden op inspraakreacties gepubliceerd.

Start verkenning Geulgebied naar oplossingen voor wateroverlast

In het gebied bij de Geul en de zijbeken zoals de Gulp, de Eyserbeek en de Selzerbeek zijn er regelmatig problemen bij hevige regen. Gemeenten, Provincie Limburg en Waterschap Limburg werken samen om de wateroverlast in dit gebied te verminderen. Binnenkort starten ze een verkenning naar welke maatregelen hiervoor nodig zijn. U kunt tot 2 januari 2025 uw mening geven over de aanpak en oplossingen aandragen.

Waarover gaat de verkenning?

Er zijn meerdere maatregelen nodig om wateroverlast in het hele gebied te verminderen. De verkenning kijkt naar welke maatregelen mogelijk en wenselijk zijn. We bekijken ook of het oplossen van een probleem op de ene plek niet zorgt voor nieuwe problemen op een andere plek. Soms zijn maatregelen nodig op plekken waar nu geen problemen zijn, om andere gebieden beter te beschermen.

Tijdens de verkenning stellen we verschillende varianten samen, elk met een andere combinatie van maatregelen. Daarna worden deze varianten vergeleken. We kijken hoeveel ze bijdragen aan de waterveiligheid, wat ze kosten en hoe ze in de omgeving passen. Uiteindelijk kiezen de overheden samen een variant die daarna verder wordt uitgewerkt en uitgevoerd.

Uw mening telt!

Belanghebbenden kunnen op verschillende momenten tijdens de verkenning meedenken en oplossingen aandragen. In de ‘kennisgeving voornemen en participatie’ leest u hoe de verkenning verloopt en hoe u kunt meedenken. Reageren op deze kennisgeving kan tot en met 2 januari 2025. Op de website www.wachtnietopwater.nl/geul vindt u meer informatie.

Projectplan dijkversterking en -verlegging en dijkverlegging Arcen goedgekeurd

Op 10 september jl. hebben Gedeputeerde Staten het projectplan voor dijkversterking inclusief dijkerlegging in Arcen goedgekeurd. Dit projectplan is door het Waterschap Limburg opgesteld. Het projectplan beschrijft de wijze van dijkversterking en -verlegging, inclusief de ruimtelijke inpassing en maatregelen ter beperking van hinder en negatieve gevolgen.

Rondom Arcen ligt nu een dijk die in 1995-1996 is aangelegd in het kader van het Deltaplan Grote Rivieren. Deze dijk is bij lange na niet hoog en sterk genoeg om aan de normen voor dijkveiligheid te voldoen, zoals die sinds 2017 zijn opgenomen in de Waterwet. De dijk moet daarom hoger en sterker worden opgebouwd. Het dijktraject ten noorden van Arcen wordt daarbij van de rivier af verlegd om meer ruimte te maken voor de Maas.

Zelfsluitende kering

Op het traject direct langs de Maas in het dorp Arcen is het bovenste gedeelte van de dijk nu voor een deel “demontabel” uitgevoerd: dit is een zogenaamde harde waterkering die alleen bij hoogwater wordt opgebouwd. Voor het overige deel liggen er keermuren door de tuinen tussen de huizen en de Maas. Oorspronkelijk was het plan om een permanente glazen waterkering op een muurtje van 30 cm hoogte maken, maar de bewoners langs dit dijktraject hadden hiertegen groot bezwaar. Hun belangrijkste argument was dat hun uitzicht daardoor beperkt worden. De bewoners wilden het liefst een zogenaamde zelfsluitende kering, die in normale omstandigheden onzichtbaar is en alleen bij hoogwater uit de grond omhoog komt.

Participatietraject

In een participatietraject hebben zij actief meegedacht over het tracé van de nieuwe kering en gelobbyd voor een zelfsluitende waterkering. Het door de bewoners aangegeven tracé door de tuinen is door Waterschap Limburg overgenomen. Mede doordat zij de schadeloosstelling grotendeels inzetten voor de zelfsluitende kering en tevens door cofinanciering van de gemeente en van de Provincie kan deze innovatieve oplossing worden gerealiseerd. Deze zelfsluitende kering wordt 670 meter lang en het beweegbare deel wordt 1,90 meter hoog. Dit bijzondere maatwerk is in 2024 ook in Steyl toegepast vanwege het beschermde dorpsgezicht, zij het over een aanzienlijk kortere lengte.

Ruimtelijke kwaliteit

In het dijktraject ten zuiden van Arcen zijn ook enkele maatwerkoplossingen gekozen, waardoor de ruimtelijke kwaliteit van de zuidelijke entree van Arcen wordt vergroot en het Natura 2000-gebied Maasduinen zo min mogelijk wordt aangetast. Er zal geen stikstofuitstoot zijn als gevolg van de aanleg, doordat er volledig met elektrisch materieel wordt gewerkt.

Ter inzagelegging

De Provincie heeft met ingang van 13 november 2024 het goedkeuringsbesluit, het projectplan en de bijbehorende besluiten gedurende 6 weken (tot en met 24 december 2024) ter inzage gelegd. Door belanghebbenden en door degenen die in de ontwerpfase een zienswijze hebben ingediend, kan in deze periode beroep worden aangetekend. De kennisgeving met alle relevante documenten vindt u in het Provinciaal blad.

Zuidelijk Maasdal beantwoordt reacties op kennisgeving

Voorstellen om de doorstroming van de Maas te verbeteren, suggesties voor de aanleg van wandelpaden maar ook zorgen over hoogwaterveiligheid in de toekomst. Het is een greep uit de reacties die het Zuidelijk Maasdal eind vorig jaar ontving op de Kennisgeving voornemen en participatie voor de Verkenning Zuidelijk Maasdal. Het project heeft een antwoord op alle reacties gemaakt. Deze zijn verzameld in de consultatienota. Bekijk de consultatienota op Platformparticipatie.nl.