Maas Cleanup breidt uit: afval opruimen vanuit de kajak

16 juli 2024

Kajakken en zwerfvuil opruimen gaat hand in hand in het RivierPark Maasvallei. Vanaf deze zomer is het mogelijk om met een Maas Cleanup-pakket het water op te gaan en in de Maas op te ruimen.

De Maas Cleanup is al langer bekend vanwege de afvalopruimacties in de oevers van de Maas. Nu komt er ook de mogelijkheid om in de rivier zelf afval op te ruimen, vanuit een kano of kajak. In België vond al eerder een succesvolle pilot plaats waar honderden kajakkers aan meededen. Daarom werd de vraag gesteld aan het RivierPark Maasvallei, het gebied aan beide kanten van de Maas tussen Maastricht en Thorn, om het project ook op de Nederlandse oever een vervolg te geven.

Start deze zomer

Rijkswaterstaat heeft daarom de handen ineen geslagen met een aantal Nederlandse kajakbedrijven om zwerfafval te verminderen. Deze zomer nog starten Kano Maastricht en Kajak en Rafting Tour Limburg met het aanbieden van een Maas Cleanup-pakket bij kajaktochten. Het pakket bestaat uit een grijpstok, vuilniszak en handschoenen waarmee kajakkers en rafters onderweg zwerfvuil kunnen verzamelen.

Het Maas Cleanup-pakket is verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven. Het verzamelde afval wordt volgens de richtlijnen verwerkt.