Bezoek aan zes intercity stations

10 oktober 2024

Op 19 en 26 september zijn werkbezoeken afgelegd naar de zes stationsomgevingen van Limburg Centraal: Sittard, Heerlen, Maastricht, Weert, Roermond en Venlo. Limburg Centraal is de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie, gevormd door de ontwikkeling van de omgeving nabij de zes intercitystations.

Hier waren de Provincie Limburg, een vertegenwoordiging (ambtelijk en directie) van de ministeries I&W, EZ en VRO en de zes gemeenten bij elkaar op bezoek om te praten en te laten zien wat er speelt in de stationsomgeving en welke ambitie zij hebben voor het gebied. Maar ook welke (fysieke) barrières overwonnen moeten worden om de ambities te kunnen waarmaken.

Zuid-Limburg

Op de eerste dag stonden de drie stationsomgevingen in Zuid-Limburg centraal; Sittard, Heerlen en Maastricht. In Sittard is het succesvolle concept PITground bezocht. Hier komen werken, wonen en recreëren samen dichtbij het stationsgebied. In Heerlen werd de impact van het mijnverleden op ontwikkeling van de stad getoond en de positieve impact van het Maankwartier. In Maastricht stapte iedereen op de fiets en reden de gasten langs verschillende huidige en toekomstige ontwikkellocaties in de stationsomgeving.

Noord- en Midden-Limburg

Op dag twee werden de stationsgebieden in Noord- en midden-Limburg bezocht; Weert, Roermond en Venlo. Na een ontvangst met koffie en vlaai in de NS Upcycle Shop op het perron in Weert werd een ronde gemaakt door het gebied. In Roermond was duidelijk zichtbaar hoe de barrièrewerking van het spoor er uit ziet. In Venlo liep de delegatie vanuit het station Blerick naar het centraal station in Venlo. Tijdens deze wandeling passeerden ze verschillende ontwikkellocaties.

Uitdagingen

Het waren twee succesvolle dagen met meer inzichten in de ambities, kansen en uitdagingen van de zes stationsgebieden. Er zijn nieuwe contacten gelegd. De gemeenten hebben van elkaars verhalen kunnen leren en de gebieden zijn in het ‘echt’ beleefd en ervaren.