Gemeentelijke huisvestingsverordening wordt verplicht

5 september 2024

Op dit moment is het vaststellen van een huisvestingsverordening nog een bevoegdheid waarvan een gemeente gebruik kan/mag maken. Op het moment dat de Wet versterking regie Volkshuisvesting inwerking treedt, wordt dit een verplichting voor gemeenten die gepaard gaat met de verplichting om ook een urgentieregeling op te nemen in de huisvestingsverordening.

Met ingang van 1 januari 2014 dienen gemeenten bij de vaststelling van een huisvestingsverordening ook te motiveren welke maatregelen er worden genomen tegen schaarste van woonruimte en de inzet van de gemeente weer te geven op de regionale woningbouwopgave. Een gemeente moet de huisvestingsverordening ook afstemmen met de overige gemeenten die deel uitmaken van de woningmarktregio waarin de betreffende gemeente gelegen is. Tot slot dienen gemeenten (middels een besluit van het College van B&W) bij vaststelling of wijziging van een huisvestingsverordening om advies te vragen aan Gedeputeerde Staten.

Advies van Gedeputeerde Staten

Op grond van artikel 6 lid 3 geven Gedeputeerde Staten binnen zes weken na ontvangst van de aanvraag van het college van B&W haar advies af. Gedeputeerde Staten adviseren over de gevolgen van het vaststellen/wijzigen van een huisvestingsverordening voor:

  • de regionale woningmarkt;
  • de woningbouwopgave;
  • de toepassing van bindingseisen (artikel 14 Huisvestingswet 2014).

In het algemeen adviseren Gedeputeerde Staten om samen te werken en te streven naar een regionale huisvestingsverordening, om op die manier zoveel mogelijk woningzoekenden aan een woning te kunnen helpen.

Huisvestingswet 2014

In beginsel heeft iedereen het recht om zich vrij te kunnen vestigen in een gemeente. De huisvestingswet 2014 biedt gemeenten de mogelijkheid om dit recht te beperken en in te grijpen in de samenstelling en verdeling van de woonruimtevoorraad. Van deze bevoegdheid mag een gemeente enkel gebruik maken als dat noodzakelijk en geschikt is voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte of als dat noodzakelijk is voor het behoud van de leefbaarheid van de woonomgeving.

Huisvestingsverordening

Met een huisvestingsverordening kan een gemeente het in gebruik nemen van bepaalde woningen (meestal huurwoningen met een huurprijs tot aan de liberalisatiegrens, maar ook koopwoningen met een koopprijs tot aan de landelijke betaalbaarheidsgrens) reguleren. Er kan beleid worden gecreëerd, waarmee aan bepaalde specifieke doelgroepen of aan eigen inwoners voorrang kan worden verleend bij het toewijzen van schaarse woonruimte. Een gemeente kan in de huisvestingsverordening ook regels opnemen omtrent opkoopbescherming of toeristische verhuur.

Fijn wonen in Limburg

We vroegen waarom het zo fijn wonen is in Limburg. In deze video zie je de verschillende reacties: