Leefbaarheidsfonds Provincie Limburg gaat dit najaar van start

5 september 2024

Provincie Limburg werkt aan een Leefbaarheidsfonds. Met dit fonds gaat de Provincie allerlei initiatieven op het gebied van leefbaarheid ondersteunen. De subsidieregelingen van het Leefbaarheidsfonds worden naar verwachting dit najaar opengesteld. Via deze nieuwsbrief berichten we u hierover als de regeling daadwerkelijk geopend is.

De aanleidingen: coalitieakkoord en beleidskaders

In het coalitieakkoord van Gedeputeerde Staten is leefbaarheid een centraal thema. Het coalitieakkoord is uitgewerkt in de vorm van acht beleidskaders. Een van deze beleidskaders is het Kader Leefbare steden en dorpen. Dit kader is in mei vastgesteld. In het kader staat dat de Provincie een Leefbaarheidsfonds gaat oprichten.

Drie subsidieregelingen

Het Leefbaarheidsfonds bevat drie subsidieregelingen:

  • Een regeling voor initiatieven van inwoners;
  • Een regeling voor initiatieven van stichtingen en verenigingen;
  • Een regeling voor initiatieven van gemeenten (in samenwerking met partners).

Eén Provincie-gedachte

Binnen het Leefbaarheidsfonds werken we vanuit de Eén Provincie-gedachte. Deze gedachte komt erop neer dat we onze dienstverlening via één loket willen laten plaatsvinden. Inwoners hoeven dan niet meerdere keren bij de Provincie aan te kloppen. Binnen het Leefbaarheidsfonds betekent dit dat we binnenkomende initiatieven integraal beoordelen. Hiervoor gebruiken we ons Leefbaarheidsnetwerk. Dit netwerk bestaat uit provincieambtenaren met verschillende achtergronden.

Ondersteuning op maat

Provincie Limburg vindt het belangrijk dat de subsidieregelingen van het Leefbaarheidsfonds voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom gaan we ondersteuning aanbieden aan iedereen die een initiatief wil indienen. Deze ondersteuning is steeds aangepast aan de behoeften van de initiatiefnemer, of dat nu een inwoner, een stichting of een gemeente is.

We houden u op de hoogte

We willen u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond het Leefbaarheidsfonds. Daarom gaan we in de komende maanden op verschillende manieren communiceren. Als u vragen heeft, kunt u ook mailen naar: [email protected].