Terugblik op Woonkamer Roermond en Limburg Centraal. Woondealtafel uitgesteld

5 september 2024

In dit artikel blikken we terug op de Woonkamer in Roermond, waar actuele thema's zoals de Provinciale Omgevingsvisie en de Bouwstroom Limburg werden besproken. Daarnaast presenteerden de Provincie en verschillende gemeenten plannen voor Limburg Centraal bij de Nederlandse Spoorwegen in Maastricht, en is de Woondealtafel, een overleg tussen Rijk, Provincie, gemeenten en corporaties, verplaatst naar een datum na Prinsjesdag namelijk naar 25 september 2024.

Woonkamer 3 september

Op 3 september 2024 vond in Roermond de Woonkamer plaats, georganiseerd door de Provincie Limburg. De Woonkamer behandelde diverse actuele thema's en betrokken partijen konden vragen stellen en hun inzichten konden delen. Vier belangrijke agendapunten kwamen aan bod: de planning van de Provinciale Omgevingsvisie (POVI), het proces Straatje erbij, het Versnellingsmenu en een presentatie over de Bouwstroom Limburg.

POVI 2021 wordt geactualiseerd

De POVI 2021 wordt geactualiseerd. De vaststelling is gepland voor december 2025. Bij de actualisatie worden alle provinciale belangen geactualiseerd en wordt gebruik gemaakt van de reeds beschikbare ruimtelijke documenten, zoals de ontwerpende onderzoeken en het Ruimtelijk Voorstel. Publicatie van de ontwerp POVI is beoogd voor mei/juni 2025.

Proces Straatje Erbij

Bert Achten trapte af met een update over het proces Straatje erbij. Dit initiatief is ontstaan om gemeenten te ondersteunen bij extra kleinschalige bouwprojecten als aanvulling op Limburg Centraal. Er vinden gesprekken plaats met de gemeenten om mogelijkheden te verkennen voor nieuwe woningbouw aan de randen van bestaande dorpskernen. Achten meldde dat de meeste gesprekken met de Limburgse gemeenten inmiddels zijn afgerond en dat een groot deel van de mogelijke bouwprojecten in kaart is gebracht. Voor de Woonkeuken van 14 oktober wordt een concept rapport verwacht met hierin de opgehaalde informatie en waarbij ook de knelpunten en aanbevelingen zijn geïdentificeerd.

Versnellingsmenu

Rudolph Klarenaar nam vervolgens het woord om het Versnellingsmenu toe te lichten. Dit menu bevat vijf centrale thema's die de Provincie Limburg oppakt om het bouwtempo te verhogen:

  1. Extra capaciteit voor gemeenten in regionaal verband. Provincie Limburg stelt middelen beschikbaar om circa 31 fte in te zetten voor de realisatie van de Woondeal afspraken. Een nadere regionale uitwerking volgt.
  2. Kennisdeling en kennisontwikkeling. We bevinden ons in de initiatieffase en formeren een klankbordgroep vanuit alle disciplines om dit traject vorm te geven.
  3. Het effectief benutten van rijksregelingen. Hierover was geen voortgang te melden.
  4. De Versnellingstafels. Stéphanie Knoors gaf een terug- en vooruitblik op de provinciale Versnellingstafel.
  5. Standaardisatie en uniformiteit. Hierover was geen voortgang te melden.
    Deze maatregelen zijn bedoeld om gemeenten beter te ondersteunen en bouwprocessen te stroomlijnen.

Terug- en Vooruitblik Provinciale Versnellingstafel

Dit onderwerp werd gepresenteerd door Stéphanie Knoors, die de terug- en vooruitblik op de Provinciale Versnellingstafel verzorgde. De centrale vraag hierbij was hoe het provinciale instrumentarium in de ontwikkelfase kan worden ingezet om woningbouwprojecten te versnellen. Tijdens de Versnellingstafel van 25 juni zijn door de aanwezigen knelpunten geïdentificeerd en geprioriteerd. Tijdens workshops is besproken welk provinciaal instrumentarium mogelijk een oplossing biedt en welke voorwaardelijkheid van andere partijen daarbij hoort. De knelpunten die in kaart zijn gebracht, zijn onder andere de stapeling van eisen, gebrek aan capaciteit, het ontbreken van een actuele visie, oplopende bouwkosten en lange procedures. De knelpunten in capaciteitsvergroting binnen gemeenten worden aangepakt via lijn 1 van het Versnellingsmenu, terwijl een actuele visie wordt geboden door het Kader Leefbare Steden en Dorpen, namelijk de actualisatie van de provinciale Omgevingsvisie (POVI). De instrumenten erfpacht, borgstelling en standaardisatie van de anterieure overeenkomst worden nu verder onderzocht. Eind november zal een Versnellingstafel worden georganiseerd om dieper in te gaan op deze instrumenten.

Presentatie Bouwstroom Limburg

Als laatste spreker nam Koos Eggels het woord, met een presentatie over de Bouwstroom Limburg. Een samenwerkingsverband van corporaties is een gezamenlijke aanbesteding aan het voorbereiden voor 1000 woningen. Dit concept richt zich op conceptueel en serieel bouwen, woningen die snel en tegen lagere kosten in een fabriek gebouwd kunnen worden. Door deze aanpak kan de bouwtijd worden verkort met circa 16 maanden en kunnen de bouwkosten met 10 tot 15 procent worden verlaagd, wat cruciaal is voor de betaalbaarheid van nieuwe woningen. Allerlei variaties zijn mogelijk in oppervlakten en in architectuur/ afwerking/ welstand. Om verdere versnelling te realiseren vroeg Eggels om input van de zaal. Gemeenten kwamen met het voorstel van certificering of regionale afstemming over de bouwtechnische toets. Een tweede onderwerp dat aangehaald werd is de toets van de welstandscommissie. De welstandsnota zou geactualiseerd kunnen worden zodat conceptueel bouwen hier onderdeel van wordt. Voor beide voorstellen is de medewerking van de gemeenten nodig en samenwerking met collega’s van die betreffende disciplines. Daarom wordt een voorstel voorbereid ter behandeling in de regionale bestuurlijke overleggen.

Ontvangst bij NS op 13 augustus

Vandaag stond Limburg Centraal echt centraal

Provincie Limburg was op uitnodiging van Wouter Koolmees te gast bij de Nederlandse Spoorwegen in Maastricht. Samen met de betrokken wethouders van de Gemeente Venlo, Gemeente Weert, Gemeente Roermond, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Heerlen en Gemeente Maastricht werden de plannen voor Limburg Centraal gepresenteerd.

Limburg Centraal is de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie in de Provincie Limburg, gevormd door de ontwikkeling van de omgeving nabij de zes intercitystations. Dit zijn locaties die goed bereikbaar zijn en bedoeld zijn voor woningzoekenden uit Limburg en daarbuiten. Ruim 30.000 woningen kunnen vóór 2040 gebouwd worden in de buurt van deze zes stations. Daarmee krijgt niet alleen de woningbouw een impuls, maar ook de economische ontwikkeling van Limburg en de leefbaarheid in de directe omgeving. Dit biedt kansen voor Limburg en ook voor de NS.

Goed om te horen was dat NS erg enthousiast is over onze Limburgse plannen. In Limburg hebben we namelijk nog veel ruimte in de treinen. Dat betekent dat we niet eerst miljarden in het spoor hoeven te investeren voordat we de Limburgse woningbouwambities kunnen realiseren. Goed voor de portemonnee van NS en ook goed voor de portemonnee van de Limburger.

Uitgestelde Woondealtafel

Het Bestuurlijk Overleg Woondeal - de Woondealtafel - is het overleg tussen Rijk en Provincie, waarbij ook een vertegenwoordiging van de gemeenten en corporaties aanschuift. Dit overleg vindt 2x per jaar plaats en zou plaatsvinden in juni, en is later verplaatst na het reces naar 21 augustus. Inmiddels heeft minister Mona Keijzer besloten om in vrijwel heel Nederland deze Woondealtafels te verschuiven naar een datum na prinsjesdag. De Limburgse Woondealtafel zal plaatsvinden op 25 september in Den Haag. Wij informeren u graag hierover in de volgende nieuwsbrief.