Terugblik: Woonkeuken met Mona Keijzer en het project Straatje Erbij

10 oktober 2024

Minister Mona Keijzer bezocht op 14 oktober de derde Limburgse Woonkeuken, waar ze met bijna tweehonderd deelnemers van samenwerkende partijen sprak over de relatie tussen het nieuwe Rijksbeleid en de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave, waaronder ‘Limburg Centraal’. In oktober hebben alle gemeenten sessies bijgewoond om terug te blikken op het proces 'Straatje Erbij', een initiatief dat kleinschalige woningbouwprojecten aan de randen van dorpen en steden bevordert. De afgelopen maanden is geïnventariseerd welke locaties kansrijk zijn. De minister benadrukte dat Limburg goed op weg is en dat de lokale ambities goed aansluiten bij het Rijksbeleid.

Minister Keijzer omarmt Limburgse woonambities tijdens Woonkeuken

Minister Mona Keijzer bezocht de derde Limburgse Woonkeuken en ging in gesprek met een kleine tweehonderd deelnemers van de samenwerkende partijen - Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, woningbouwcorporaties, marktpartijen, Woonbond, Waterschap Limburg en zorgpartijen- over de relatie tussen het nieuwe beleid van het Rijk en de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave in Limburg. De minister geeft aan dat Limburg goed op weg is en dat de ambities aansluiten op het Rijksbeleid.

Minister Keijzer:

De woningbouwproductie in Limburg, zoals afgesproken in de Woondeal, ligt goed op koers. Dat is mooi! Het intensiveren van de afgifte van bouwvergunningen is de volgende stap. Het zogeheten Straatje Erbij is een mooi voorbeeld van laten zien wat wel kan. Limburg heeft een ‘can do’ mentaliteit. Jullie bouwen niet alleen woningen, maar ook gemeenschappen. Ook Limburg Centraal biedt interessante mogelijkheden voor de woningbouwopgave. Samen houden we het tempo erin.

Gedeputeerde Theuns: “In Limburg zijn we volop bezig met onze groeiambities. Zo is ‘Limburg Centraal’ en het ‘Straatje Erbij’ ontstaan. Ik ben blij dat minister Keijzer onze ambities steunt. Samen zetten we de schouders onder een snelle realisatie van woningen in Limburg”.

Limburg Centraal

Door intensieve samenwerking met gemeenten hebben we in het afgelopen jaar grote stappen gezet in formuleren van een nieuwe groeiambitie van Limburg: Limburg Centraal. Dit is de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie in de omgeving van de intercitystations van de gemeenten Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Weert en Venlo. Dit zijn locaties die goed bereikbaar zijn en bedoeld voor woningzoekenden uit Limburg en daarbuiten. Ruim 30.000 woningen kunnen vóór 2040 gebouwd worden in de buurt van deze zes stations.

Werkbezoeken

De minister ging na het gesprek tijdens de Woonkeuken op werkbezoek in Venlo, Roermond en Weert. Daar sprak ze met bestuurders, ambtenaren, ondernemers en inwoners en zag de mogelijkheden die Midden- en Noord Limburg bieden.

Woonkeuken

De Woonkeuken is een netwerkevent voor alle partners in de Limburgse woningbouwopgave en is opgericht na de ondertekening van de Limburgse Woondeal op 9 maart 2023. Het event vindt twee keer per jaar plaats en is bedoeld om informatie te delen en om actuele vraagstukken te bespreken.

Straatje Erbij

In oktober zijn er twee bestuurlijke sessies geweest en heeft ook een expertmeeting plaatsgevonden. Ook tijdens de Woonkeuken van 14 oktober is een toelichting gegeven op Straatje Erbij.

Sessies

Op 1 oktober vond de deelsessie met woon- en RO ambtenaren van de Zuid-Limburgse gemeenten plaats en op 8 oktober met de gemeenten uit Midden- en Noord Limburg. Tijdens deze sessies is het proces ‘Straatje Erbij’ en de resultaten tot nu toe getoond die we tijdens alle werksessies hebben opgehaald. Een aantal gemeenten zijn bereid geweest om hun proces toe te lichten aan de zaal; hoe zijn zij met het traject ‘Straatje erbij’ omgegaan? En waar liepen zij tegenaan?

Leren van elkaar

Iedere gemeente is bezig om het wiel opnieuw uit te vinden, maar van elkaar leren is nét zo belangrijk. We staan samen aan de lat om de afspraken die in de Woondeal gemaakt zijn waar te maken.
De deelnemers waren enthousiast over de manier waarop dit gefaciliteerd werd om nader tot elkaar te komen met Provincie en andere gemeenten. De knelpunten die we benoemd hebben, waren voor alle deelnemers herkenbaar en daardoor fijn om deze in deze setting met elkaar te bespreken. De discussies gingen voornamelijk over de VAB problematiek, capaciteitstekort en de betaalbaarheid van woningbouwplannen.

Experts

Op 8 oktober zijn een aantal gerenommeerde experts uit het vakgebied van buiten onze organisatie bereid geweest om feedback te geven op ons proces en resultaat. Denk aan vastgoed deskundigen, stedenbouwkundigen, corporaties, en het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hierbij waren ook gedeputeerde Michael Theuns en wethouder Rob Wanten van de gemeente Peel en Maas aanwezig.
Naast de keuzevraagstukken die gemeenten noemden, zijn nog aanvullende punten benoemd die met name aanhaken op de onrendabele top. Het was een goede, informele sessie met goede en bruikbare feedback.

Vervolgproces

Rond januari verwachten wij een rapport op te leveren dat gedeeld kan worden met alle deelnemende partijen. Zodra dit door GS is goedgekeurd, melden we dit in de nieuwsbrief Wonen.


Gedeputeerde Michael Theuns (links) en minister Mona Keijzer (rechts) presenteren straatbord 'Straatje Erbij'.

Minister Mona Keijzer tijdens het werkbezoek in Venlo.