Brightlands Next Generation Farming: nieuw innovatiecentrum voor land- en tuinbouw

15 augustus 2024

Limburg krijgt een nieuw innovatiecentrum voor duurzame tuinbouw: Brightlands Next Generation Farming. Dit project is een initiatief van de Brightlands Campus Greenport Venlo en Kronos Vitale. Brightlands Next Generation Farming ontvangt 1,78 miljoen euro subsidie vanuit de Regio Deal Noord-Limburg. Dat bedrag helpt het project in de missie om uit te groeien tot een internationaal erkend innovatiecentrum voor duurzame tuinbouw.

Klimaatverandering, biodiversiteit en voedselzekerheid: het zijn allemaal uitdagingen waar de tuinbouwsector momenteel mee te maken heeft. De sector werkt hard aan duurzame oplossingen om toekomstbestendig te worden en blijven. In het innovatiecluster ‘Brightlands Next Generation Farming’ bundelen ondernemers en onderzoekers hun krachten om deze innovatieve oplossingen te bedenken. Denk aan klimaatadaptieve gewassen, groene gewasbescherming en het reduceren van verlies in de keten. Door samen te investeren in innovatie, talentontwikkeling en kennisdeling, creëert het innovatiecluster een toekomstbestendige en duurzame agrofood-keten.

Nieuwe onderzoeksfaciliteiten

Naast het innovatiecluster speelt ook onderzoek een grote rol binnen Brightlands Next Generation Farming. De partners in het project gaan samen vijf onderzoeksfaciliteiten opzetten waar kennis en innovatie samenkomen. Zo komen er onderzoekslaboratoria voor na-oogst fysiologie, het verwerken en verpakken van producten, groene gewasbescherming op zaden en het ziektevrij maken van zaden. Ook komt er een testfaciliteit voor de doorontwikkeling van duurzame hulpstoffen op zaden.

Grensverleggende onderzoeksprojecten

De ambitie van het project Next Generation Farming is om uit te groeien tot een internationaal erkend centrum van innovatie en expertise op het gebied van duurzame tuinbouw. De initiatiefnemers stellen: “Ons doel is om grensverleggende onderzoeksprojecten te initiëren, jong talent te inspireren en te ondersteunen en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de complexe uitdagingen waar de agrofood-sector voor staat. Door de nauwe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden zal het initiatief niet alleen de sector versterken, maar ook een positieve impact hebben op het milieu, de economie, de gezondheid van consumenten en bijdragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector in Limburg en daarbuiten.”

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers achter Brightlands Next Generation Farming zijn Kronos Vitale, Brightlands Campus Greenport Venlo, Brightbox, Innoveins Seed Solutions en HAS Green Academy. De totale investering in het project bedraagt bijna 3,6 miljoen euro. De helft daarvan komt van de initiatiefnemers, de andere helft financiert de Regio Deal Noord-Limburg. Binnen deze Regio Deal werken de Rijksoverheid, Provincie Limburg en de acht Noord-Limburgse gemeenten samen aan projecten die gezondheid in de regio bevorderen.