Nieuwe grensoverschrijdende buslijn SB42 verbindt Venlo Station met Aldekerk Bahnhof (Kreis Kleve)

16 augustus 2024

In samenwerking met de Provincie Limburg realiseert het Kreis Kleve een nieuwe grensoverschrijdende snelbusroute tussen Nederland en Duitsland. De bestaande buslijn SB42 van station Kerken-Aldekerk via Wachtendonk naar Straelen-Herongen wordt vanaf 21 augustus 2024 doorgetrokken tot Venlo Station. Dit verbindt de stations Kerken-Aldekerk en Venlo, waar de bus aansluit op de trein RE10 (Kleve - Geldern - Krefeld Hbf - Düsseldorf Hbf), rechtstreeks en in iets meer dan 30 minuten reistijd met elkaar. De drie extra haltes “Landgard Nord”, “Landesgrenze” en “Venlo Station” worden toegevoegd aan het bestaande eindpunt “Straelen - Niederdorf” van de buslijn SB42.

“Met de verlenging van de SB42-lijn zetten we het openbaar vervoersoffensief van het district Kleef consequent voort”, zegt Christoph Gerwers (Landrat, Kreis Kleve). “Met de verlenging creëren we een aantrekkelijke en snelle verbinding tussen twee vervoersknooppunten voor mensen in het zuidelijke deel van het Kreis Kleve. In het bijzonder komen we met de verlenging van de lijn tegemoet aan de vaak geuite wens om de verbindingen met Nederland te verbeteren.”

“We weten al van andere grensoverschrijdende lijnen dat het openbaar vervoer mensen over de grens met elkaar kan verbinden. De vraag is daar al jaren erg groot. We zijn verheugd dat we daar nu met de SB42 een bijdrage aan kunnen leveren”, zegt NIAG-bestuurslid Hendrik Vonnegut.

Grensstad Venlo

“Deze directe verbinding is heel positief voor Venlo als grensstad,” zegt de Venlose burgemeester Antoin Scholten. “Op deze manier hebben we een laagdrempelige en directe verbinding met onze buren. Het is goed voor onze lokale economie en het zorgt ervoor dat onze inwoners snel en gemakkelijk de Duitse grensstreek kunnen bezoeken en andersom. Een goede ontwikkeling, naar mijn mening.”

Internationale bereikbaarheid

Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Provincie Limburg (Mobiliteit) vult aan: “De nieuwe grensoverschrijdende buslijn SB42 draagt sterk bij aan het verbeteren van de internationale bereikbaarheid van Noord- en Midden-Limburg en het Kreis Kleve. Daarom ziet de Provincie Limburg de buslijn SB42 ook als een welkome toevoeging aan het grensoverschrijdende openbaar vervoernetwerk tussen beide regio’s. We kijken met vertrouwen uit naar de verdere toekomstige samenwerkingen met onze Duitse partners.”