Nieuwe subsidieregelingen voor restauratie van monumenten en kerken

28 augustus 2024

Het provinciebestuur heeft twee belangrijke subsidieregelingen vastgesteld, gericht op het behoud en de verduurzaming van Limburgs erfgoed. Met een totaalbedrag van ruim 19 miljoen euro worden zowel monumentale gebouwen, zoals kastelen, industriële panden, boerderijen en molens, als kerkgebouwen ondersteund in hun restauratie- en herbestemmingsopgaven. Voor beide regelingen geldt dat aanvragers een extra bijdrage kunnen ontvangen voor verduurzamingsmaatregelen.

Gedeputeerde Staten van Limburg zien de nieuwe subsidieregelingen als een belangrijke stap in het behoud van Limburgs erfgoed. "Met deze regelingen dragen we bij aan het toekomstbestendig maken van ons rijke monumentale landschap. We zorgen ervoor dat de verhalen van ons verleden blijven voortleven en zichtbaar blijven voor toekomstige generaties", aldus Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed. De regelingen worden halverwege september opengesteld.

Limburg, rijk aan religieus erfgoed, geeft met deze nieuwe regelingen extra aandacht aan de instandhouding van monumenten en kerken, die een cruciale rol spelen in het behoud van onze cultuurhistorische waarden. De "Nadere subsidieregels Restauratie Monumenten 2024-2027" en de "Nadere subsidieregels Kerken 2024-2027" zijn specifiek gericht op de restauratie en verduurzaming van deze waardevolle gebouwen en lopen tot 15 december 2027.

Verhoogde provinciale bijdrage

Voor de restauratie van monumenten is een totaalbudget van € 15,6 miljoen beschikbaar gesteld. Opvallend is de verhoging van de provinciale bijdrage van 30% naar 40% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 400.000 per project. Dit benadrukt het belang dat de provincie hecht aan het behoud van monumentaal erfgoed.

De regeling voor kerken, waarvoor € 3,7 miljoen is gereserveerd, handhaaft het subsidiepercentage van 50%, met een maximumbedrag van € 500.000 per project. Deze regeling biedt naast restauratie ook ruimte voor herbestemming, zodat kerkgebouwen een nieuwe, maatschappelijk relevante functie kunnen krijgen.

Extra steun verduurzaming

Beide regelingen onderstrepen het belang van verduurzaming. Aanvragers kunnen bovenop de reguliere subsidiebedragen maximaal € 100.000 extra ontvangen voor verduurzamingsmaatregelen. Deze extra bijdrage is bedoeld om ervoor te zorgen dat de monumenten niet alleen behouden blijven, maar ook klaar zijn voor de toekomst.

Levendig onderdeel samenleving

Met deze subsidieregelingen beoogt de provincie minimaal 30 monumenten in Limburg duurzaam te behouden. Het beleidskader 'Cultuur en Erfgoed voor iedereen 2024-2027', dat op 5 april 2024 is vastgesteld, vormt de basis voor deze initiatieven. Het doel is om monumenten een duurzame, economische, toeristische en/of maatschappelijke functie te geven, zodat zij een levendig onderdeel blijven van onze samenleving. Daarnaast wordt binnen de regelingen sterk ingezet op de betrokkenheid van de lokale gemeenschap en het versterken van het historisch erfgoedensemble. Bij kerkgebouwen wordt ook de fysieke toegankelijkheid voor een breed publiek gestimuleerd.