Provincie stelt subsidie beschikbaar voor verbetering van waterkwaliteit en -kwantiteit op landbouwpercelen

21 augustus 2024

Het provinciebestuur heeft het Openstellingsbesluit Paragraaf 3 ‘Niet-productieve investeringen op landbouwbedrijven’ van de Subsidieverordening Europese landbouwsubsidies 2023-2027 Provincie Limburg voor het jaar 2024 vastgesteld. Deze belangrijke stap draagt bij aan de verdere verbetering van de waterkwaliteit en -kwantiteit in de provincie, en daarmee aan de duurzame ontwikkeling van het Limburgse platteland.

Met deze openstelling biedt de Provincie Limburg agrariërs de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor subsidie voor zogeheten niet-productieve investeringen op landbouwpercelen. Deze investeringen zijn gericht op het verbeteren van het oppervlakte- en grondwatersysteem, in lijn met de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn, evenals de ambities uit het Provinciaal Waterprogramma 2022-2027. “Het uiteindelijke doel is om de impact van nutriënten (zoals nitraat en fosfaat) en bestrijdingsmiddelen op het watersysteem te verminderen, en tegelijkertijd droogte en wateroverlast op het platteland te bestrijden”, aldus Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Landbouw van de provincie Limburg.

Landbouwpercelen

De openstelling, die loopt van 2 september 2024 tot en met 10 oktober 2024, wordt gefinancierd met een Europese bijdrage van € 2.516.513,00. Agrariërs kunnen via de website van Stimulus (www.stimulus.nl/glb-23-27/) een subsidieaanvraag indienen voor een bedrag tussen € 1.000,- en minder dan € 125.000,- waarbij zij moeten kiezen uit een vooraf bepaalde investeringslijst. Deze maatregelen zijn geselecteerd om water gerelateerde uitdagingen op landbouwpercelen aan te pakken.

Droogte en wateroverlast

Jasper Kuntzelaers: "Deze subsidieregeling is een belangrijk instrument om de kwaliteit van ons water te verbeteren en ons te wapenen tegen droogte en wateroverlast. We roepen alle agrariërs op om gebruik te maken van deze kans om hun percelen duurzamer en toekomstbestendiger te maken." Met deze openstelling onderstreept de provincie Limburg haar inzet voor een duurzame toekomst, waarin de landbouwsector niet alleen productief is, maar ook een belangrijke rol speelt in het behoud en de verbetering van het milieu. De verbeteringen in waterkwaliteit en -kwantiteit die door deze investeringen worden gerealiseerd, zijn van groot belang voor de gehele Limburgse samenleving.