Start grootschalige vernieuwing N270: verbetering doorstroming en verkeersveiligheid

22 augustus 2024

Vanwege grootschalige wegwerkzaamheden aan de N270 bij Venray wordt deze provinciale weg vanaf maandag 26 augustus tot en met het einde van dit jaar afgesloten voor verkeer. De afsluiting van een grote verkeersader zoals de N270 heeft grote impact, zo realiseren zich gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (Mobiliteit) van de Provincie Limburg en wethouder Wim de Schryver van de gemeente Venray. De focus ligt op het toekomstperspectief en het doel van het project: een verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid.

“We willen een bereikbaar en toegankelijk Limburg voor iedereen. Limburgers moeten zich op een veilige wijze kunnen verplaatsen voor werk, familie, vrije tijd en plezier. Daarnaast is het belangrijk dat economische activiteiten in Limburg goed bereikbaar zijn en dat goederen slim, veilig en duurzaam vervoerd kunnen worden. Daarom werken we continu aan een goede en veilige provinciale infrastructuur”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers.

Via Venray

Het aanpassen van de N270 en deels opnieuw inrichten van de aansluitende wegen is onderdeel van het programma Via Venray. Via Venray is een gezamenlijk programma van de Provincie Limburg en de gemeente Venray. Het programma heeft als doel het verbeteren van het economisch vestigingsklimaat van de gemeente Venray en de regio, waarbij de focus ligt op een betere verkeersdoorstroming, toename van verkeersveiligheid en leefbaarheid. Wethouder Wim de Schryver (Economie en Openbare Ruimte) van Venray: “De N270 is al lange tijd een te drukke weg. De aansluitingen van de industrieterreinen en de A73 knellen steeds meer en leveren dagelijks forse vertragingen op. Ik ben dan ook heel blij dat we na jaren van voorbereiding, nu eindelijk aan de slag kunnen om deze knelpunten op te lossen.”

Impact wegafsluiting

Dagelijks rijden tienduizenden (vracht)auto’s op deze provinciale weg. Om de impact van deze forse verkeersoperatie te verzachten, is zorgvuldig nagedacht over de uitvoering van het werk en de mogelijke maatregelen om de overlast waar mogelijk te beperken. Er is gekozen voor een korte, maar hevige pijn voor weggebruikers en de omgeving in de vorm van een volledige wegafsluiting. Het deels openhouden van de weg tijdens de werkzaamheden is uitgebreid onderzocht maar bleek geen haalbare kaart.

Jasper Kuntzelaers: “Overal waar aan de weg wordt gewerkt, is overlast helaas niet te voorkomen. Dat geldt zeker bij het opknappen van een grote verkeersader als de N270. We realiseren ons dat dit ongemak met zich mee kan brengen. Voor de een wellicht meer dan voor de ander. Door de weg een aantal maanden helemaal af te sluiten, kiezen we voor de korte pijn met als doel om de verkeerssituatie straks aanzienlijk te verbeteren.”

Even doorbijten-campagne

“Met de campagne ‘Even doorbijten’ informeren we op actieve wijze de weggebruikers en inwoners van Venray over het project. Dat is nodig, want voordat we een soepele doorstroming op de N270 kunnen realiseren, gaan we eerst veel overlast ervaren. Het wordt echt even doorbijten”, aldus wethouder De Schryver. Weggebruikers kunnen actuele ontwikkelingen en omleidingen op de voet volgen via de omgevingsapp van Besix Infra, die het project uitvoert. Ook op de websites van de provincie en de gemeente is meer informatie over het project te vinden.