Provincie Limburg helpt kleine bedrijven en bedrijventerreinen met verduurzamen

18 juli 2024

De provincie Limburg gaat 3,6 miljoen euro investeren om kleine en micro MKB-bedrijven en bedrijventerreinen te helpen duurzamer te worden. Met dit bedrag kunnen 389 kleine en micro MKB-bedrijven hulp krijgen bij het maken van duurzame keuzes. Ook kunnen 59 bedrijventerreinen in Limburg ondersteuning krijgen om zichzelf beter te organiseren voor verduurzaming. Beide ontzorgingsprogramma’s kunnen tot stand komen dankzij een Rijksbijdrage van 3,6 miljoen euro.

Verduurzamingshulp voor bedrijven en bedrijventerreinen

Veel eigenaren van bedrijfspanden moeten hun gebouwen duurzamer maken. Dit geldt ook voor kleine en micro MKB-bedrijven en bedrijventerreinen. Voor deze eigenaren is verduurzaming van hun gebouw of bedrijf vaak een uitdaging, omdat het hen vaak ontbreekt aan kennis en capaciteit. In 2024 kunnen kleine en micro MKB-ondernemers terecht bij het ontzorgingsprogramma MKB voor hulp bij het verduurzamen van hun bedrijfspand en het proces daar naartoe. Het gaat dan om begeleiding bij het maken van keuzes tot het moment van aanbesteding of inkoop van de maatregelen die leiden tot verduurzaming van de onderneming. Daarnaast kunnen eigenaren of huurders van bedrijventerreinen terecht bij het ontzorgingsprogramma bedrijventerreinen om de organisatiegraad, oftewel de samenwerking tussen eigenaren en huurders voor duurzaam beheer, te verhogen. Dit is een belangrijke randvoorwaarde voor het verdere verduurzamen van bedrijventerreinen.

Onderweg naar een duurzamere leefomgeving

De ontzorgingsprogramma’s voor respectievelijk het MKB en de bedrijventerreinen dragen bij aan het sneller verduurzamen van de gebouwde omgeving en de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Deze doelstelling richt zich op het reduceren van ten minste 55% CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Gedeputeerde voor Energie & Klimaat, Marc van Caldenberg, benadrukt het belang van deze initiatieven: "Verduurzaming is cruciaal voor de toekomst van bedrijven(terreinen) in onze provincie. Het is essentieel dat de energierekening rechtvaardig verdeeld wordt. Het klimaatbeleid moet eerlijk en voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom bieden we met deze regelingen ondersteuning die bedrijven nodig hebben. Door samen te werken en gebruik te maken van deze programma's, kunnen we belangrijke stappen zetten richting een duurzamere leefomgeving.”

De ontzorgingsprogramma's zullen op een later moment dit jaar van start gaan. Houd de website van Provincie Limburg in de gaten voor meer informatie en updates over de startdatum en verdere details.