Zes genomineerden voor Marc Cornelissen Brightlands Award, twee uit Limburg

19 juli 2024

Zes ondernemers maken dit jaar kans op de Marc Cornelissen Brightlands Award, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor duurzaamheidspioniers. Twee kandidaten komen uit Limburg.

De Marc Cornelissen Brightlands Award is vernoemd naar de in 2015 overleden duurzaamheidspionier Marc Cornelissen. Brightlands reikt de prijs elk jaar uit aan het meest impactvolle project dat zich inzet voor een duurzame toekomst. Dit jaar zijn de zes genomineerden:

  • Future Materials Bank van Giulia Bellinetti uit Maastricht verzamelt wereldwijd kennis en gebruik van duurzame materialen die ontwikkeld zijn door kunstenaars en ontwerpers. Zo wil ze de potentie van kunst benutten bij het stimuleren van een circulaire, duurzamere toekomst.
  • Closist van Singharat Rattanaphan uit Maastricht wil met AI het consumentengedrag veranderen bij kledingaankopen. Zo wordt de levensduur van kleding en textiel verlengd en afval verminderd.
  • Phos4nova van Olga Koshkina uit Enschede ontwikkelt een biologisch-afbreekbare, veilige contrastvloeistof voor MRI-scans die onschadelijk is voor zowel mens als milieu.
  • Darwin-G4 van Michael Pieneman uit Heerhugowaard is een systeem dat snel en nauwkeurig water, olie, waterstof en gaslekken opspoort en toegepast kan worden om de pijpleidingen te bewaken.
  • Trashure is een initiatief van Kim Poldner uit Groningen. Ze zette mode start-ups op, is nu bijzonder hoogleraar en wil daarnaast met Trashure het recyclen van textiel aanjagen.
  • Aeroborn van Man Yong Toh uit Rotterdam is een methode om het schadelijke carbon black als vulstof te vervangen in autobanden en kabels. Zijn duurzame alternatief is CO2.

Pitches

Op 12 september krijgen zij op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen de kans om voor de jury hun missie en project te pitchen. Hieruit selecteert de jury drie finalisten. Op 10 oktober is vervolgens de bekendmaking van de winnaar. Dan weten we wie Milan Meyberg opvolgt, de winnaar in 2023, en een geldbedrag van 35.000 euro ontvangt om het winnende duurzame idee verder uit te werken.