Door middel van bijdragen uit het Jan Smeets Fonds krijgen muzikanten de ruimte om zich verder te ontwikkelen en zich aan een breed publiek te presenteren. Binnen het fonds worden vijf regelingen opengesteld: de makersregeling, programmeringsregeling, impulsregeling, educatieregeling en exportregeling. Andere ambassadeurs uit het popveld die zich aansluiten bij het fonds zijn: Leon Verdonschot (schrijver, presentator), Tren van Enckevort (Muzikant, producer o.a. Rowwen Hèze, Träcksäck), Stephanie Struijk (singer-songwriter), Pablo van de Poel (zanger en gitarist onder andere DeWolff) en Samir Ait Moh (dj / producer Moksi).
Groei Limburgse popcultuur
“Deze regelingen bieden popmuzikanten in diverse stadia van hun ontwikkeling mogelijkheden voor ondersteuning”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Cultuur. Hij benadrukt het belang van popmuziek als een cultuurvorm die voor iedereen toegankelijk is: "Als Provincie Limburg vinden we het belangrijk dat zowel aankomend als gevestigd talent in de popmuziek de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen en zich aan een breed publiek te presenteren. In samenwerking met onze partners zetten wij ons in om de Limburgse popcultuur zichtbaar te maken en om de sector verder te laten groeien. Zo krijgen met name jonge muzikanten voldoende kansen en goede begeleiding."
Jan Smeets
De naamgeving van het fonds is een eerbetoon aan Jan Smeets: dé ambassadeur van de Limburgse popsector, die met muziekfestival Pinkpop de provincie Limburg op de kaart heeft gezet. Daarnaast heeft hij altijd enorm veel geïnvesteerd in talentontwikkeling. Onder meer via Kunstbende, dat hij 30 jaar heeft georganiseerd, maar ook dankzij de samenwerking met Pop in Limburg. Via dit platform stond elk jaar minimaal één talentvolle artiest als opener op Pinkpop.
Pop in Limburg
Pop in Limburg heeft de afgelopen jaren met succes dergelijke regelingen uitgevoerd en zal ook nu de rol en taak op zich nemen om de werking van het Jan Smeets Fonds te waarborgen. Het subsidiebedrag wordt ingezet voor de vijf regelingen, evenals het prijzengeld van de jaarlijkse popprijzen. Pop in Limburg heeft de vrijheid om de exacte verdeling van de middelen te bepalen, afhankelijk van de bijdragen van andere donateurs en de vraag vanuit het popveld.