Limburg heeft zich de afgelopen jaren gepositioneerd als een van de meest innovatieve regio's van Europa, dankzij de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en overheden in de Euregio.
Euregionaal talent als motor voor innovatie en economie
Het Limburgse onderwijslandschap werkt aan diverse initiatieven in nauwe samenwerking met de (eu)regionale onderwijsketen, waaronder trinationale curricula, samenwerkingen op de Brightlands campussen en de oprichting van een Einstein Academy ten behoeve van de Einstein Telescope.
Limburg heeft door de ligging in het hart van de Euregio een logisch, sterke internationale oriëntatie door de nabijheid van België en Duitsland. Door het voorgestelde beleid van het ministerie om géén uitzondering te maken voor ons Limburgs onderwijslandschap, wordt de toekomst van de regio en de vitaliteit van haar onderwijsinstellingen ernstig verzwakt. Het beleid dreigt niet alleen de innovatiekracht van Limburg te ondermijnen, maar ook de economische en maatschappelijke ontwikkeling van de regio komen op lange termijn in gevaar.
"De samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen uit België en Duitsland is essentieel voor de regionale economie. Ongeveer 70 procent van het beschikbare talent bevindt zich binnen een straal van 100 tot 150 kilometer over de grens. De voorgestelde bezuinigingen op de instroom van internationale studenten uit onze Euregio zouden deze kansen volledig ondermijnen," zegt Elianne Demollin-Schneiders, gedeputeerde Onderwijs & Arbeidsmarkt van de Provincie Limburg. "We moeten kunnen blijven rekenen op grensoverstijgende samenwerking om innovatie te bevorderen en economische groei te realiseren. De grens is een kans, geen probleem!."
Demografische uitdagingen en de gevolgen voor Limburg
Limburg kampt met demografische uitdagingen, waaronder een afnemend aantal jongeren en een vergrijzende bevolking. Uit recente cijfers over de demografische ontwikkeling blijkt dat de hbo-instroom in Limburg tussen 2013 en 2033 de sterkste daling van heel Nederland zal vertonen. Onderzoek toont aan dat de beperking van internationale studenten zal leiden tot een verlies van 4500 banen en een daling van het verdienvermogen van Limburg met één miljard euro per jaar. Dit heeft ernstige gevolgen voor de regionale welvaart en innovatiekracht.
In de brandbrief vraagt de Provincie Limburg om erkenning van de regionale verschillen en pleit voor experimenteerruimte voor de Euregio. Dit zou onder meer ruimte bieden voor trinationale samenwerking, de voortzetting van nationale onderwijsinitiatieven en de mogelijkheid om anderstalig onderwijs aan te bieden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs voor Limburgse jongeren.
Passend maatwerk voor grensregio’s
De Provincie Limburg pleit samen met alle betrokken partners voor maatwerkafspraken om de specifieke situatie van grensregio's te onderkennen. "Het beleid moet rekening houden met de unieke positie van Limburg als grensprovincie en de structurele tekorten op de arbeidsmarkt. We moeten ruimte krijgen voor meertalige onderwijsinitiatieven die afgestemd zijn op de behoeften van de arbeidsmarkt van onze Euregio en de grensoverschrijdende samenwerking stimuleren," aldus de gedeputeerde.
"Limburg wil een bijdrage blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van Nederland, maar dat kan alleen als we de juiste voorwaarden krijgen om te blijven innoveren en internationaal talent aan te trekken," zegt gedeputeerde Demollin namens alle partners.
"Brede welvaart en economische groei gaan hand in hand met een innovatieve en grensoverstijgende benadering van onderwijs en arbeidsmarkt. We roepen minister Bruins dan ook op om in gesprek te gaan met ons, zodat we samen kunnen bouwen aan een welvarende toekomst voor Limburg en Nederland."