Giulia Bellinetti wint Marc Cornelissen Brightlands Award 2024

11 oktober 2024

Giulia Bellinetti is met het Future Materials-programma de winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2024, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor duurzaamheidspioniers. Ze wint 35.000 euro om haar initiatief verder in de markt te zetten.

Giulia Bellinetti is de projectleider van het Future Materials-programma bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit programma verzamelt wereldwijd kennis en gebruik van duurzame materialen die ontwikkeld zijn door kunstenaars en ontwerpers. Op die manier willen ze de potentie van kunst, wetenschap en technologie benutten op weg naar een duurzamere toekomst. Bellinetti: “We zetten in op circulariteit, permanent hergebruik. Spullen van haren, betonafval, zaagsel, urine, noem maar op. We zijn al meer dan drie jaar aan het bouwen, het wordt tijd voor een business model. Met de geldprijs kunnen we een begin maken.”

Jury vol lof

Gedeputeerde Stephan Satijn en juryvoorzitter Maurits Groen reikten de prijs donderdag uit. De jury was vol lof over het Future Materials-programma. Juryvoorzitter Maurits Groen maakte een vergelijking met de opkomst van de bibliotheken. “Die hebben de wereld destijds ingrijpend veranderd. Future Materials wil dat op een digitale manier doen door een soort marktplaats te creëren waar mensen ideeën en materialen kunnen uitwisselen om de wereld duurzamer te maken.” Naast Bellinetti waren ook Man Yong Toh (Aeroborn, Rotterdam) en Billy Kuper (Closist, Maastricht) genomineerd.

De Marc Cornelissen Brightlands Award wordt sinds 2017 elk jaar uitgereikt. De prijs is een eerbetoon aan duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 overleed tijdens een expeditie op de Noordpool.