Gouverneurs Belgisch en Nederlands Limburg bezoeken Liberation Garden en begraafplaats Margraten

24 oktober 2024

Op 22 oktober 2024 brachten de gouverneurs van Belgisch en Nederlands Limburg, Jos Lantmeeters en Emile Roemer, een gezamenlijk bezoek aan een aantal historisch belangrijke locaties. Het bezoek stond in het teken van de herdenkingen rond ‘80 jaar bevrijding’ en benadrukt de gedeelde geschiedenis en samenwerking van beide provincies, met een bijzondere nadruk op de rol die beide regio’s speelden tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog.

Het programma begon met een bezoek aan het museum Liberation Garden in Leopoldsburg. De gouverneurs werden verwelkomd door burgemeester Marleen Kauffmann en kregen een uitgebreide rondleiding van WOII-historicus en curator prof. Peter Schrijvers. Liberation Garden speelt een belangrijke rol in het behoud van de herinnering aan de bevrijding van de regio en de strijd in de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’, waarbij zowel de offers als de heldendaden van de bevrijders centraal staan. Dit bezoek onderstreept het belang van educatie en het herinneren van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de vrijheid van vandaag. Tijdens operatie Market Garden speelde Leopoldsburg een belangrijke logistieke en operationele rol voor de geallieerden die naar Nederland oprukten.

Aansluitend brachten de gouverneurs een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, waar later de vele militaire slachtoffers van dezelfde operatie Market Garden hun laatste rustplaats vonden. Hier werden de gouverneurs ontvangen in het bezoekerscentrum door Frenk Lahaye, Directeur Netherlands Visitor Center van de American Battle Monuments Commission (ABMC), en kregen ze een rondleiding over de begraafplaats. Margraten herdenkt de duizenden Amerikaanse soldaten die hun leven gaven tijdens de bevrijding van Europa. De gouverneurs stonden stil bij het belang van deze herdenking en maakten de symbolische verbinding tussen de bevrijdingsverhalen van Leopoldsburg en Margraten, waar de ene plaats respectievelijk diende als logistieke hub en de andere als rustplaats voor de Amerikaanse gesneuvelden.

De ontmoeting tussen de gouverneurs van Belgisch en Nederlands Limburg symboliseert de sterke band tussen beide provincies en onderstreept hun gezamenlijke inzet voor het behoud van historische erfgoed en de verdere uitbouw van samenwerking in de Euregio. Beide locaties zijn nauw met elkaar verbonden en er is nog veel potentieel om deze verbinding te versterken, zowel op historisch als toeristisch vlak. Naast de gedeelde geschiedenis werd er ook vooruitgeblikt naar de toekomst, met als doel de regionale samenwerking verder uit de breiden en de economische en culturele banden tussen de provincies te versterken.


Gouverneur Lantmeeters en gouverneur Roemer bij hun bezoek aan Liberation Garden.