Provincie steunt boeren met kennisuitwisseling voor duurzame land- en tuinbouw

9 oktober 2024

Provincie Limburg stelt ruim een half miljoen euro beschikbaar voor kennisuitwisseling met groepen Limburgse landbouwers. Dit bedrag helpt boeren om via demonstraties, eventueel aangevuld met workshops en/of trainingen, kennis te krijgen en te delen over onder meer duurzame landbouwtechnieken. Hiermee wil het provinciebestuur verdere stappen zetten naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw in Limburg.

Het delen van kennis is belangrijk voor een sterke landbouw en een goed inkomen voor de boer. Grote veranderingen beginnen vaak thuis, aan de keukentafel of op het boerenerf. Voordat een boer beslist, worden veel gesprekken gevoerd met bijvoorbeeld adviseurs, buren of banken. Dan gaat het om vragen als: “Is deze vernieuwing haalbaar?” en “Hoe snel is de investering terugverdiend?” Met de juiste kennis kunnen boeren goed onderbouwde keuzes maken.

Duurzamer en slimmer

Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Landbouw van Limburg: “Deze regeling is een investering in de toekomst van de Limburgse landbouw. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen boeren duurzamer en slimmer werken. Dit is goed voor de boeren, de natuur, de biodiversiteit en de mensen in Limburg. We willen dat onze landbouw klaar is voor de toekomst en tegelijk zorgt voor een gezonde leefomgeving voor iedereen."

Het delen van kennis tussen boeren, onderwijs, onderzoekers en leveranciers is erg belangrijk. Boeren leren graag van andere boeren: wat je ziet, geloof je. Deze subsidie richt zich vooral op demonstratie-activiteiten. Zo kunnen boeren zien welke mogelijkheden er zijn voor duurzame veranderingen. Samenwerkingen van minstens één boer en één kennisinstelling kunnen van 21 oktober 2024 tot en met 6 januari 2025 een aanvraag indienen voor deze subsidie. De subsidie bedraagt 80% van de kosten en kan variëren van € 50.000 tot maximaal € 100.000 per project en de maximale looptijd is twee jaar. Dit biedt boeren de kans om met relatief weinig eigen middelen grote stappen te zetten richting een toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Informatie en voorwaarden

Deze regeling valt onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen op basis van effectiviteit, haalbaarheid en efficiëntie. De projecten die het beste aansluiten op het provinciale beleid en de doelen van de regeling, zoals het bevorderen van een duurzaam verdienmodel voor de landbouw, maken de meeste kans op subsidie. Meer informatie en voorwaarden voor het aanvragen van subsidie zijn te vinden op www.limburg.nl.

Kuntzelaers voegt toe: "Limburgse boeren staan voor grote uitdagingen, maar wij geloven dat door samen te werken en de juiste kennis te delen, we oplossingen kunnen vinden die niet alleen goed zijn voor de landbouw, maar ook voor de gezondheid van onze bodem, onze lucht en ons water. Dit besluit draagt bij aan een sterkere landbouwsector en een gezondere toekomst voor alle inwoners van Limburg."