Provincie steunt Doortrappen: ouderen veiliger en langer op de fiets

15 oktober 2024

Het programma Doortrappen helpt ouderen om langer en veiliger te fietsen. Het doel is om ouderen bewust te maken van hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Het motto is: "niet afstappen, maar doortrappen". Limburgse gemeenten kunnen met steun van de Provincie Limburg ook in 2025 tot en met 2027 dit project uitvoeren. Zo willen we minder fietsongevallen bij ouderen en zorgen dat zij langer fit en mobiel blijven.

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (Mobiliteit) en voorzitter van het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg) zegt: "Veel ouderen fietsen graag, maar ze zijn kwetsbaar in het verkeer. Het aantal fietsongevallen bij ouderen neemt al jaren toe. Na een ongeval durven veel ouderen niet meer te fietsen. Dit heeft een grote invloed op hun gezondheid, zelfredzaamheid en sociale leven. Doortrappen helpt hen om veilig te blijven fietsen. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe meer ouderen we kunnen bereiken."

Bewust maken van fietsveiligheid

De Provincie werkt samen met gemeenten om ouderen bewust te maken van fietsveiligheid. We willen hen helpen om veilig en fit te blijven fietsen. Gemeenten organiseren samen met lokale partijen zoals ouderenverenigingen, fietsenmakers, fysiotherapeuten, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond bijeenkomsten, e-bike-trainingen en groepsfietstochten.

Doortrappen is een landelijk programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gemeenten kunnen met steun van de Provincie Limburg en het ROVL meedoen. Samen kunnen we ongevallen voorkomen en werken we aan nul verkeersslachtoffers.