Provincie steunt jeugddebatten: meer kansen voor jongeren om hun stem te laten horen

15 oktober 2024

De Provincie Limburg steunt drie organisaties die jongeren helpen om mee te praten over belangrijke onderwerpen. De Vereniging Nationale Jeugdraad, BNN/VARA en Stichting MEP Limburg krijgen samen bijna € 141.000 voor jeugddebatten en andere projecten in 2024 en de jaren daarna. Het doel is om jongeren te helpen hun stem te laten horen in maatschappelijke en politieke kwesties.

“We vinden het belangrijk dat jongeren meedenken, meepraten en meebeslissen over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Het provinciebestuur wil jongeren actief betrekken bij de samenleving en het beleid van de provincie. Door deel te nemen aan debatten en projecten krijgen jongeren de kans om hun mening te uiten, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en kennis te maken met de politiek”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers.

Provinciaal Jongerendebat 2024

Op 16 oktober 2024 krijgen 50 jongeren uit heel Limburg de kans om in het Gouvernement mee te doen aan het Provinciaal Jongerendebat. Hier leren ze debatteren over actuele provinciale onderwerpen, samen met Statenleden en onder begeleiding van experts. De Provincie steunt dit project met € 6.855.

Op weg naar het Lagerhuis 2025

Op 18 februari 2025 organiseert BNN/VARA de Limburgse editie van 'Op Weg naar het Lagerhuis'. Tijdens dit evenement debatteren jongeren over maatschappelijke vraagstukken en presenteren ze hun ideeën aan provinciale beleidsmakers. Dit project draagt bij aan hun politieke bewustwording en participatie. Hiervoor is € 10.950 aan subsidie toegekend.

Model European Parliament Limburg (MEP) 2025-2027

MEP Limburg ontvangt € 123.000 aan meerjarige subsidie voor de periode 2025-2027. Dit project brengt jongeren uit Limburg en België samen om hen te leren over Europese politiek en hen te laten deelnemen aan simulaties en internationale conferenties. Hierdoor vergroten zij hun kennis over Europa en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en debatteren.

Jasper Kuntzelaers: “Met deze subsidies laat Provincie Limburg zien dat jongerenparticipatie een prioriteit is. Jongeren moeten de kans krijgen om mee te denken en te praten over zaken die hen aangaan. Door hen op deze manier te betrekken, investeert de provincie in de toekomst van Limburg en draagt het bij aan een sterke democratie waarin iedere Limburger telt.”