Frans de Rond benoemd tot Ere-ambassadeur van de provincie Limburg

7 september 2024

Het provinciebestuur van Limburg heeft met trots de titel van Ere-ambassadeur van de provincie Limburg toegekend aan Frans de Rond. Hij is oprichter en drijvende kracht achter varkenshouderij Livar, waar dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Deze bijzondere onderscheiding werd hem zaterdag 7 september overhandigd door landbouw-gedeputeerde Jasper Kuntzelaers tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van het bedrijf in Echt. Frans de Rond was tevens zestien jaar lang voorzitter van de Vereniging van Varkenshouders van de LLTB.

Tijdens de ceremonie sprak de gedeputeerde lovende woorden over de carrière en impact van Frans de Rond op zowel de Limburgse landbouwsector als daarbuiten. "Frans de Rond heeft niet alleen een innovatief bedrijf opgebouwd, maar hij heeft ook laten zien dat economische winst hand in hand kan gaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid," aldus Jasper Kuntzelaers. "Frans begon zijn carrière in de varkenshouderij als jongeman met een duidelijke visie en sterke ambitie. Samen met vier collega-varkenshouders besloot hij een nieuwe weg in te slaan. Dit leidde in 1999 tot de oprichting van Livar. Met Livar heeft hij een nieuwe standaard gezet in de varkenshouderij, waarbij dierenwelzijn, duurzaamheid en smaak centraal staan."

Blijvende impact

Als voorzitter van de Vereniging van Varkenshouders van de LLTB heeft Frans de Rond een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen en versterken van de Limburgse varkenshouderij. Gedurende zijn zestienjarige voorzitterschap (1982 - 1998) stond hij bekend om zijn vastberaden leiderschap en zijn vermogen om de sector door moeilijke tijden te loodsen, zoals tijdens de varkenspestcrisis van 1997-1998. Zijn inzet voor de Limburgse varkenshouders en zijn visie op een duurzame toekomst hebben een blijvende impact gehad op de sector.

"Het is niet overdreven om te zeggen dat Frans de varkenshouderij heeft laten zien dat er ook een andere manier is om de wereld van voedselproductie te benaderen. Zijn vastberadenheid en geloof in zijn visie hebben ervoor gezorgd dat Livar nu, 25 jaar later, een modelbedrijf is dat anderen inspireert", aldus Jasper Kuntzelaers. Tegenwoordig wordt Livar bestuurd door de tweede generatie, zijn zoon Frank en diens vrouw Merel, samen met het toegewijde team van Abdij Lilbosch.

Erkenning en waardering

De titel van Ere-ambassadeur van de provincie Limburg is een erkenning van Frans de Rond's indrukwekkende bijdrage aan de regio en de sector. Met deze titel wil de provincie haar diepe waardering uitspreken voor alles wat hij heeft gedaan voor de varkenshouderij in Limburg.