Prinsjesdag 2024: Investeren in Limburg is investeren in de toekomst

17 september 2024

"Investeren in Limburg is investeren in de toekomst." Met deze oproep reageert gedeputeerde Stephan Satijn namens de Provincie Limburg op de vandaag gepresenteerde Miljoenennota. Hij daagt het kabinet uit om net zo ambitieus te zijn als Limburg, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming van de industrie, het versterken van kwetsbare wijken en landelijke gebieden, en het benutten van innovatiekansen zoals de Einstein Telescope. “De Rijksbegroting biedt zeker kansen, maar het is belangrijk dat er ook daadwerkelijk structurele investeringen vanuit het Rijk naar onze regio komen. Zo kunnen we samen resultaten bereiken waarvan elke Limburger blijvend profiteert,” aldus Satijn.

Investeren in defensie

De Provincie Limburg juicht de nieuwe Defensienota van het kabinet toe, die kansen biedt voor verdere samenwerking. Limburg loopt voorop in de ontwikkeling van innovatieve en hoogwaardige slimme materialen voor defensie- en politieapplicaties. Satijn: “Met de aangekondigde investeringen en onze ruime ervaring in de grootschalige maakindustrie, zoals de productie van voertuigen en drones, is Limburg bij uitstek geschikt om te voldoen aan de materieelbehoefte van de NAVO en de Nederlandse defensie-industrie. We zijn hierover in gesprek met het Ministerie van Defensie en zetten deze gesprekken voort.”

Aantrekkingskracht

De Provincie Limburg werkt hard aan het verbeteren van het vestigingsklimaat en het aantrekkelijk maken van landelijke gebieden. Investeringen in grote innovatieprojecten, zoals de Einstein Telescope en de verduurzaming van Chemelot, versterken de kenniseconomie en vergroten de aantrekkingskracht van de regio. Deze projecten bieden ook kansen voor de gehele Limburgse onderwijssector – van mbo tot universiteit – met speciale aandacht voor trinationale samenwerking op het gebied van onderzoek en scholing. De Provincie Limburg juicht het herstelplan voor de onderwijskwaliteit toe, maar vindt de aanzienlijke bezuinigingen op innovatief onderzoek zorgwekkend. Het kabinet wordt opgeroepen om ondersteuning te bieden aan het Limburgs Talent Charter.

Duurzaamheid

Het kabinet geeft aan duurzame en innovatieve landbouw, natuur- en landschapsbescherming, agrarisch natuurbeheer en een balans tussen economische groei en natuurbehoud te willen bevorderen. Limburg kijkt met belangstelling uit naar de verdere uitwerking van deze plannen voor het landelijke gebied en draagt graag bij aan de concretisering ervan. De Provincie Limburg zal het kabinet voorstellen doen voor innovaties en agrarisch natuurbeheer om de Europese en nationale doelen te behalen. Dit vraagt echter om voldoende middelen en slagkracht vanuit het Rijk. Ook op het gebied van groene energie en grondstoffen verwacht Limburg dat het kabinet blijft investeren, waarbij aandacht moet zijn voor de draagkracht van inwoners en lokale bedrijven, met name gezien de hoge energierekeningen. Limburg pleit voor heroverweging van de afschaffing van de salderingsregeling om betaalbare energie te waarborgen, vooral voor mensen met een lager inkomen.

Openbaar vervoer en cultuur

Structurele compensatie op basis van de herijking van het studentenreisproduct is noodzakelijk om verschraling van het OV-aanbod in de regio te voorkomen. De Provincie Limburg acht het daarnaast onwenselijk dat het btw-tarief op culturele goederen en diensten verhoogd wordt van 9% naar 21%. Deze verhoging, in combinatie met fair pay en andere kostenstijgingen, kan leiden tot verschraling van het cultuuraanbod. Limburg zal dan ook stevig inzetten op dit onderwerp tijdens de OCW-begrotingsbehandeling.

Leefbaarheid

De Provincie Limburg pleit voor een nieuwe verstedelijkingsstrategie en grootschalige woningbouw onder de naam ‘Limburg Centraal’. De woningbouwopgave is een topprioriteit binnen de samenwerking met het Rijk om de leefbaarheid te verbeteren. Het kabinet moet oog hebben voor zorg, preventie en kwetsbare wijken, en Limburg vraagt hierbij om een sterk partnerschap. De Provincie blijft op alle terreinen pleiten voor een evenwichtige verdeling van middelen over de regio’s. Immers, Elke Regio Telt!