Provincie ondersteunt innovatief project Vitale Keten Kip

19 september 2024

Het provinciebestuur kent een subsidie toe voor het project ‘Vitale Keten Kip’. Dit project heeft als doel om de hele pluimveeketen duurzamer te maken en het dierenwelzijn te verbeteren. Daarbij ligt de focus op het toepassen van nieuwe technieken en duurzame methodes.

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Landbouw licht toe: “Met dit project willen we zorgen voor een productieproces dat het milieu zo min mogelijk belast en waarin het welzijn van de dieren vooropstaat. Door innovatieve technologieën te gebruiken, zoals een digitale kopie van de hele keten, kunnen we in de praktijk testen wat werkt om de uitstoot te verminderen en de omstandigheden voor de dieren te verbeteren.”

Digital twin

Het project richt zich op de toepassing van nieuwe technieken en duurzame methodes. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een 'digital twin', een digitale kopie van de pluimveeketen. Hierdoor kunnen bedrijven in de pluimveesector simuleren welke maatregelen effectief zijn om bijvoorbeeld de uitstoot van stoffen zoals ammoniak, fijnstof en broeikasgas, te beperken, terwijl het welzijn van de dieren behouden blijft.

Duurzame en diervriendelijke landbouw

“Dit project biedt kansen voor de hele sector en maakt Limburg een koploper op het gebied van innovatieve, duurzame en diervriendelijke landbouw,” aldus gedeputeerde Kuntzelaers. Met deze subsidie hoopt de provincie bij te dragen aan een toekomst waarin de zorg voor dieren hand in hand gaat met milieuvriendelijke technieken in Limburg. Het gaat om een bedrag van maximaal € 239.000 voor het bedrijf Kuijpers Kip in Grubbenvorst.