Provincie verhoogt subsidie voor cultuur in Noord- en Midden-Limburg

25 september 2024

Het provinciebestuur heeft besloten het subsidieplafond voor cultuur in Noord- en Midden-Limburg te verhogen met € 680.000. Hierdoor ontvangen vier extra culturele instellingen uit deze regio alsnog subsidie: Zomerparkfeest, Jera on Air, Festival aan de Waterkant en ADEM Theaterproducties. Daarnaast wordt voor nog vijf instellingen een maatwerkoplossing geboden. Dit besluit is genomen na afronding van het adviestraject van de Cultuurtank Limburg. De verhoging is belangrijk omdat de provincie het culturele aanbod in Noord- en Midden-Limburg wil vergroten en eerlijk wil verdelen over heel Limburg.

“Met trots kan ik zeggen dat we dankzij de verhoging van het subsidieplafond toch nog deze vier extra instellingen in Noord- en Midden-Limburg, die eerder buiten de boot vielen, kunnen ondersteunen”, zegt Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Cultuur van Limburg. “Dit besluit is heel belangrijk om het culturele aanbod in deze regio's te vergroten en voor iedereen toegankelijk te maken. Het besluit draagt bij aan een betere verdeling van cultuursubsidies over de gehele provincie, met bijzondere aandacht voor Noord- en Midden-Limburg.”

Maatwerk voor vijf instellingen

Naast de vier extra plekken is er ook gekeken naar vijf instellingen in Noord- en Midden-Limburg die niet aan alle subsidiecriteria voldoen, maar wel belangrijk zijn voor de gemeenschap. Deze instellingen, Destination Unknown, Limburg Film Festival, The Movement Culture , Wokmuziektheater en Stadsliefde, spelen een unieke rol in hun omgeving. “Het provinciebestuur heeft besloten om hen toch te ondersteunen met speciale maatwerkoplossingen. Deze instellingen krijgen steun als ze werken aan inhoudelijke en organisatorische verbeteringen”, aldus gedeputeerde Kuntzelaers.

Advies Cultuurtank Limburg

Op 21 augustus informeerde het provinciebestuur Provinciale Staten over de uitkomsten van het conceptadvies van de Cultuurtank Limburg. Inmiddels is het definitieve rapport opgeleverd, waarin culturele instellingen de kans hebben gekregen om te reageren op eventuele feitelijke onjuistheden. Deze reacties hebben echter niet geleid tot wijzigingen in de ranking van de beoordeelde instellingen.

Uit het rapport bleek dat het oorspronkelijke budget van € 28,4 miljoen voor de Culturele Infrastructuur 2025-2028 ontoereikend was om alle positief beoordeelde aanvragen te honoreren. Vooral in Noord- en Midden-Limburg zouden veel instellingen, ondanks die positieve beoordeling, geen subsidie krijgen. In deze regio zou 50% van de aanvragen zonder aanvullende middelen afgewezen moeten worden. In het eerder dit jaar vastgestelde beleidskader Cultuur & Erfgoed had het provinciebestuur reeds extra middelen uitgetrokken voor deze regio en die worden nu dus ook ingezet. Na de verhoging van de subsidie komt het totaal beschikbare budget voor de Culturele Infrastructuur 2025 – 2028 uit op € 29,1 miljoen. Daarvan gaat € 3,5 miljoen naar instellingen in Noord- en Midden-Limburg en het overgrote deel van de overige € 25,6 miljoen naar instellingen in Zuid-Limburg.

Extra aandacht

“De provincie wil dat het geld voor cultuur eerlijk verdeeld wordt over heel Limburg. Zuid-Limburg krijgt al veel steun, daarom is er nu extra aandacht voor Noord- en Midden-Limburg. De provincie wil zorgen dat iedereen in Limburg kan genieten van kunst en cultuur, dicht bij huis”, aldus gedeputeerde Kuntzelaers. De nieuwe regeling loopt van 2025 tot en met 2028 en zorgt voor een sterkere culturele infrastructuur in heel Limburg.