De delegatie, die bestond uit wethouders en ambtenaren uit de tien voormalige mijnbouwgemeenten, gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Mijnbouwschade) en kwartiermaker I3ML Patrick van den Broeck, ging in Groningen in gesprek met lokale bestuurders en experts. Dit met als doel om te leren van de aanpak van mijnbouwschade in Groningen.
Oog voor de menselijke maat
Tijdens het werkbezoek woonde de Limburgse delegatie een aantal presentaties bij van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Dit instituut is verantwoordelijk voor een onafhankelijke en rechtvaardige afhandeling van schade door bodembewegingen als gevolg van gaswinning. Het IMG werkt volgens de principes van ruimhartigheid en voortvarendheid en heeft daarbij oog voor de menselijke maat. Gedeputeerde Demollin: “De opgedane inzichten kunnen ons in Limburg helpen bij de verdere inrichting van het Limburgse Instituut voor Mens, Milieu en Mijnbouw.”
Naast het bijwonen van de inhoudelijke presentaties, zijn er ook bestuurlijke gesprekken gevoerd tussen de Limburgse delegatie en vertegenwoordigers uit Groningen, onder wie gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) en vijf wethouders van de getroffen Groningse gemeenten. In deze gesprekken was er aandacht voor ervaringen, geleerde lessen en aandachtspunten die alle betrekking hadden op het bieden van de juiste hulp en ondersteuning aan burgers met mijnbouwschade. De Limburgse delegatie bracht ten slotte ook een bezoek aan specifieke locaties in Groningen om concrete casussen beter te begrijpen.
Voortvarende en zorgvuldige aanpak
De tien voormalige mijnbouwgemeenten (Stein, Sittard-Geleen, Beek, Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Voerendaal, Kerkrade en Simpelveld) en de Provincie Limburg benadrukken het belang van een voortvarende en zorgvuldige aanpak van mijnbouwschade. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) werkt op dit moment hard aan de uitwerking van de rechtsvorm waarin de schadeafhandeling formeel kan worden ingebed. Veel vervolgstappen in Limburg zijn afhankelijk van dit besluit. Elianne Demollin-Schneiders: ‘We hopen dat ons geduld niet nog langer op de proef wordt gesteld. Het is de hoogste tijd dat alle Limburgers die schade denken te hebben als gevolg van de na-ijlende effecten van de mijnbouw van weleer, deze schade in 2025 eindelijk kunnen melden. Daarom vinden we het zo belangrijk dat het ministerie van KGG hierover spoedig een besluit neemt.”
Kennisdeling op nationaal niveau
Volgens gedeputeerde Demollin heeft het werkbezoek aan Groningen bijgedragen aan een breder inzicht in de complexe uitdagingen en mogelijke oplossingen rondom het dossier mijnbouwschade. “Het gezamenlijk optrekken van regio's met vergelijkbare problematiek onderstreept het belang van samenwerking en kennisdeling op nationaal niveau. Op deze manier kunnen we met elkaar in gesprek blijven en kunnen we de kennis die we hebben opgedaan, toepassen in onze eigen provincie.”
Gedeputeerde Susan Top van Groningen vult aan: “Het was waardevol kennis en ervaring met elkaar te delen. We zijn als provincie Groningen blij dat we gedeputeerde Demollin meer inzicht hebben kunnen bieden. De provincies Limburg en Groningen delen soortgelijke problematiek. Daarom is het goed met elkaar in contact te zijn en van elkaar te leren.”