Symposium (Impact van oorlogs-gerelateerd psychotrauma op de gezondheid van meerdere generaties) en expositie (Portretten en scènes uit concentratiekamp Buchenwald 1944-1945, Georges Despaux )

2 januari 2025

Symposium: Impact van oorlogs-gerelateerd psychotrauma op de gezondheid van meerdere generaties

Expositie: Portretten en scènes uit concentratiekamp Buchenwald 1944-1945, van Georges Despaux

Op dinsdag 7 januari 2025 vindt in het Gouvernement aan de Maas een bijzonder symposium plaats over lange termijns effecten van schokkende gebeurtenissen op gezondheid. Daarbij vertellen verschillende specialisten op het gebied van psychiatrie over de (erfelijke) impact van psychotrauma op geestelijke en fysieke gezondheid. De organisatie is in handen van het Jonge Brein onderzoekfonds en Maastricht UMC+.

Aan het eind van de symposium dag wordt door gouverneur Roemer een tentoonstelling geopend met originele portretten en scènes uit concentratiekamp Buchenwald ‘44-’45, van Georges Despaux.

Hij was een Franse politieke gevangene en een veelzijdig kunstenaar. In het kamp ontmoette hij de jonge Belgische geneeskundestudent Henri Vanmolkot. Na de oorlog, in de jaren ’60, kreeg die van Despaux meer dan 200 tekeningen, grotendeels in het geheim gemaakt. Deze indringende tekeningen zijn inmiddels eigendom van de oudste zoon van Vanmolkot, Leo. De tentoonstelling is samengesteld door zijn andere zoon, Rik.

Het volledige dagprogramma kunt u hier downloaden (pdf, 323 kB).

Wij nodigen u graag uit om bij deze bijzondere dag aanwezig te zijn. Er is rond het symposium en bij de start van de expositie ruimte voor het stellen van vragen.

Aanmelden kan bij mevrouw Yoke Kerkhofs van het Jonge Brein onderzoekfonds Limburg, via [email protected] (06-50739831)

Voor meer informatie: www.jongebreinonderzoekfonds.nl