Het stimuleren van actieve soortenbescherming in de Nederlandse provincie Limburg.
Om het nemen van maatregelen die bijdragen aan de vergroting van de waterbeschikbaarheid te stimuleren zijn er financiële middelen beschikbaar gesteld. Het doel van de regeling is het ondersteunen van projecten die erop gericht zijn om zoetwatermaatregelen te treffen en uit te voeren met als doel om water te conserveren, de grondwatervoorraad aan te vullen, de watervraag te verminderen en/ of het grondgebruik aan te passen. Daarmee kan een bijdrage worden geleverd aan het realiseren van een robuust, klimaatbestendig bodem- en watersysteem, conform het door de Provincie Limburg vastgestelde waterbeleid (Provinciaal Waterprogramma Limburg 2022-2027).
De zogenoemde ‘kansenregeling’ stimuleert projecten die Limburg helpen beschermen tegen wateroverlast. De focus ligt op zogenoemde ‘no-regret’-maatregelen: acties die snel effect hebben, toekomstbestendig zijn en geen ongewenste effecten hebben op een andere plek. Denk hierbij aan projecten die zorgen voor het vasthouden van water, tijdelijke opslag, of gecontroleerde afvoer. De subsidie kan helpen om deze ideeën snel om te zetten in actie.
Doel van deze regeling is het ondersteunen van projecten die gericht zijn op het realiseren van de instandhoudingsdoelstellingen voor de Natura 2000 gebieden in de Nederlandse provincie Limburg door het nemen van de limitatief in het Hoofdrapport opgenomen maatregelen.
Projecten dienen een bijdrage te leveren aan het bereiken van een landelijk gunstige staat van instandhouding van een natuurlijk habitattype en/of de gunstige staat van instandhouding van soorten.
Het doel van deze regeling is het ondersteunen van organisaties die gewonde en/of zieke inheemse en in het wild levende beschermde dieren vervoeren naar, en/of opvangen in, een hoofdopvangcentrum. Ook vervoersbewegingen voor een ziek en/of gewond dier dat ter plaatse geëuthanaseerd moet worden zijn subsidiabel. Voorwaarde is dat het in alle gevallen gaat om inheemse in het wild levende beschermde dieren, aangetroffen in de Nederlandse provincie Limburg.
De subsidieregeling biedt financiële ondersteuning aan gemeenten voor het opstellen, voorbereiden, implementeren, uitvoeren en monitoren van Soortenmanagementplannen (SMP) en het inrichten van alternatieve kraamverblijfplaatsen. Hiermee kan de gewenste samenhangende aanpak voor het behoud van de beschermde diersoorten en de verduurzamingsopgave worden gerealiseerd.
De Provincie Limburg moedigt grondeigenaren en erfpachters aan om, in gebieden waar we meer natuur willen ontwikkelen, landbouwgrond om te zetten naar natuur.
De Provincie Limburg biedt subsidie voor maatregelen in het landelijk gebied die passen in ons omgevingsbeleid.
De Provincie Limburg moedigt grondeigenaren en grondgebruikers aan om natuurterreinen en groene landschapselementen in stand te houden en goed te beheren. We bieden hiervoor subsidie vanuit de Subsidieverordening Natuur en Landschapsbeheer (SVNL).
De SVNL is bedoeld voor:
- Beheer van natuurterreinen.
- Natuurbeheer op agrarische grond.
De SVNL bestaat uit twee onderdelen:
- Natuur- en landschapsbeheer: dit onderdeel is voor het beheer van (particuliere) natuurterreinen.
-
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer: dit onderdeel is voor beheersmaatregelen op basis van een leefgebiedenbenadering. Het uitgangspunt is het creëren en in stand houden van een leefgebied voor dier-/ en plantensoorten die van internationaal belang zijn.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en Nationaal Strategisch Plan (NSP) omvatten subsidies en instrumenten voor boeren en actoren op het platteland waarmee zij kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw. Doelstellingen hebben betrekking op het creëren van een veerkrachtige landbouw, de ontwikkeling van plattelandsgebieden, kennis en innovaties en het creëren van betere condities op vlak van milieu, biodiversiteit en klimaat.