Voor wie
Voor subsidie komen grondeigenaren, grondgebruikers, wildbeheereenheden, faunabeheereenheid, terreinbeheerders, en coördinerende organisaties in aanmerking.
Waarvoor
Het doel van deze subsidieregeling is preventie van faunaschade in de Nederlandse provincie Limburg zoals vastgelegd in hoofdstuk 7.3 van de “Natuurvisie Limburg 2016, Samen bereiken we natuurlijk meer!” door middel van de aanschaf en/of het plaatsen van duurzame preventieve maatregelen en/of middelen (zoals bijvoorbeeld het plaatsen van afrastering zoals draadrasters of gaasrasters), dan wel het doen van praktijkgericht onderzoek ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen of vee, veroorzaakt door in het wild levende beschermde diersoorten, zoals maar niet gelimiteerd tot bever, wild zwijn en/of wolf.
Voorwaarden om een subsidie te kunnen krijgen zijn onder andere:
- De duurzame preventieve maatregel en/of middel, dan wel het praktijkgericht onderzoek, richt zich op het voorkomen van schade aan landbouwgewassen of vee door (een) in het wild levende beschermde diersoort(en).
- De duurzame preventieve maatregel en/of middel, dan wel het praktijkgericht onderzoek, is in overwegende mate gericht op de Nederlandse provincie Limburg, dan wel komt aanwijsbaar ten goede te aan de Nederlandse provincie Limburg.
Daarnaast gelden er ook nog aanvullende criteria voor respectievelijk duurzame preventieve maatregelen en/of middelen, dan wel praktijkgericht onderzoek:
- Specifiek criterium duurzame preventieve maatregel en/of middel:
In 2022 of 2023 is aantoonbaar schade veroorzaakt door de betreffende in het wild levende beschermde diersoort(en), en deze schade kwam voor tegemoetkoming in aanmerking conform de vigerende Beleidsneutrale beleidsregels tegemoetkoming faunaschade (Provinciaal blad 2016, 7086, dan wel het Interprovinciaal wolvenplan (wolvenplan 24022018 (bij12.nl)), of er kan op een andere wijze schadedreiging door in het wild levende beschermde diersoort(en) aannemelijk worden gemaakt;
Voor wat betreft het aanschaffen en/of plaatsen van duurzame preventie maatregelen en/of middelen ten behoeve van schadedreiging door de wolf merken wij op dat:
- Er voor schapen en/of geiten in de gehele provincie Limburg sprake is van een schadedreiging door wolf. Deze schadedreiging hoeft u voor schapen en/of geiten niet meer aan te tonen. Daarnaast zijn preventiemaatregelen voor zowel het bedrijfsmatig als het hobbymatig houden van schapen en/of geiten subsidiabel.
- Voor overige hoefdieren, zoals bijvoorbeeld paarden en runderen, geldt deze algemene schadedreiging niet, de kans dat een wolf paarden of runderen aanvalt is erg klein.
Om voor subsidie in aanmerking te komen dient u aan te tonen dat er sprake is van schadedreiging voor uw specifieke situatie. Dit kunt u aantonen door inzichtelijk te maken of en op welke wijze sprake is van een kwetsbare situatie voor de door u gehouden hoefdieren.
- Specifiek subsidiecriterium praktijkgericht onderzoek:
- Het praktijkgericht onderzoek richt zich op de preventie van schade die voor tegemoetkoming op grond van de vigerende Beleidsneutrale beleidsregels tegemoetkoming faunaschade (Provinciaal blad 2016, 7086, dan wel het Interprovinciaal Wolvenplan (wolvenplan 24022018 (bij12.nl)) in aanmerking komt.
- De resultaten van het onderzoek worden voor eenieder openbaar toegankelijk gepubliceerd.
Zie aanvullende informatie ter verduidelijking in het aanvraagformulier.
Voor de volledige voorwaarden adviseren wij u naar de volledige tekst van de regeling te kijken.
Uiterlijk 21 december 2023 dient de aanvraag door de Provincie te zijn ontvangen.
Vanaf 15 maart 2023 tot en met 31 december 2023.
Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 80% van de totale subsidiabele projectkosten.
In het geval van een aanvraag van een individuele grondgebruiker of grondeigenaar geldt een maximaal provinciaal subsidiebedrag van € 10.000,00 per individuele grondgebruiker of grondeigenaar.
Het subsidieplafond geeft aan hoeveel geld er in totaal voor alle aanvragen beschikbaar is in een bepaalde periode. U vindt het in het actuele overzicht van subsidieplafonds.
Volledige tekst subsidieregeling en documenten
De inhoud van de informatie op deze pagina is met zorg samengesteld. Deze informatie kan echter afwijken van wat er in de subsidieregeling is opgenomen. Bekijk daarom de volledige tekst van bijgevoegde subsidieregeling voor alle criteria, voorwaarden en verplichtingen. Mochten er zich onverhoopt afwijkingen voordoen tussen de informatie op deze pagina en wat er in de subsidieregeling staat, dan moet u uit gaan van de tekst in de subsidieregeling. De tekst in de subsidieregeling is leidend.